Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъденият Гиркин: Украинската операция в Курск е за отвличане на вниманието, големият удар ще е в Крим

16 август 2024, 17:11 часа • 3500 прочитания

Бившият военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) Игор Гиркин (Стрелков), осъден задочно от Хага на доживотен затвор за свалянето на полет MH17 през 2014 г., коментира ситуацията на руския фронт.

Той смята, че операцията на украинските сили в Курска област, започнала на 6 август, е просто с цел отвличане на вниманието, за да може "укрите", както Гиркин ги нарича, да ударят другаде.

Още: Гиркин ще работи като шивач в затвора, ще шие униформи за войниците на фронта

"По отношение на ситуацията на фронта - следя я отблизо. Смятам, че нападението на укрите в района на Курск е отвличане на вниманието. Трябва да очакваме втора - главна (атака - бел. ред.), в която те ще използват основно останалите си резерви и авиация (F-16). Най-вероятно в кримско направление", гласи част от писмо на Гиркин, публикувано в официалния му канал в Telegram.

То е препубликувано от канала на Мирослава Регинская, който е създаден на 23 юли 2023 г. за публикуване на съобщения и материали за състоянието на Игор Гиркин, материали по наказателното му дело, съдебни решения и публикуване на лични съобщения на Стрелков от затвора.

Защо Гиркин е в затвора?

Разбира се, Игор Гиркин не е в руски затвор заради свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии, а за екстремизъм. Той бе осъден на 4 години зад решетките. През май тази година Апелативният съд отказа да смекчи присъдата му: Няма милост от Путин: Руски съд отказа да смекчи присъдата на Гиркин (СНИМКА).

През лятото на 2023 г. Игор Гиркин бе задържан заради две публикации в канала му в Telegram, в които Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) откри призиви за екстремизъм. По-късно той направи опит да си издейства смекчаване на присъдата, като помоли да бъде изпратен на фронта в Украйна - законен начин, според промените в руското законодателство, престъпници да отърват присъдите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес