Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основателят на ПЕГИДА ще плати петцифрена глоба заради обиди към бежанците

01 декември 2016, 09:12 часа • 982 прочитания

Основателят на движението "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" (ПЕГИДА) Луц Бахман трябва да заплати глоба в размер на 10 хил. евро. Причината - публикувани от Бахман обиди срещу бежанците в социалната мрежа Facebook. Това е подбуждане към омраза, потвърди съдът на втора инстанция. Обвиняемият не присъства на делото, съобщава изданието Der Spiegel, цитирано от Агенция "Фокус".

Бахман беше осъден през май заради пренебрежителни и изпълнени с омраза реплики към търсещите убежище в Германия. Глобата трябваше да бъде платена на вноски. И защитата, и германската прокуратура обжалваха решението. Защитата настоя за оправдателна присъда за Бахман, а прокурорите поискаха за него седем месеца лишаване от свобода.

Това не е първото дело срещу Бахман. 43-годишният германец, който се премести да живее на испанския остров Тенерифе, е бил съден заради шофиране без книжка, за кражби, трафик на наркотици и насилие.

Присъдата на Бахман идва на фона на сериозно напрежение в Германия, а и в цяла Европа, относно бежанците. В своя статия The Local посочва, че ватман на трамвай във Фридрихсхафен накарал 14-годишно момиче от сирийски произход да слезе от трамвая, тъй като било сложило шал и с него покрило косите си. Ватманът направил това публично, като обявил по високоговорителя, че няма да вози някой, носещ забрадка, е версията на момичето. То е споделило с възрастен за случилото се и че никой от пасажерите не я е защитил, а възрастният подал сигнал в полицията.

Берлинската транспортна компания (BVG) обяви, че разследва случая. Германските медии припомнят, че BVG публикува клип, окуражаващ пасажерите да ползват услугите ѝ, защото е "либерална компания".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес