Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още помощ за Украйна: Литва дава мобилни радари за въздушното пространство

30 май 2024, 22:03 часа
Реклама

„Литва ще предостави на Украйна мобилни радари за наблюдение на въздушното пространство“.

Това заяви литовският президент Гитанас Науседа, съобщи „Киев Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

По този начин Литва се присъедини към съюзническата коалиция, подкрепяща способностите за противовъздушна отбрана на Украйна. Още: Литва привика руския посланик заради обявените за издирване литовски политици

Инициативата, ръководена от Германия, Франция и САЩ, стартира в средата на февруари, като тогава към нея се присъединиха 15 държави.

Приблизителната дата за доставка на радарите в Украйна, както и размерът на литовския принос, не бяха уточнени.

„Военната подкрепа за Украйна е от решаващо значение. Украйна се нуждае от оръжия, а не от обещания. Нека да изпълним обещанията", написа Науседа в социалната мрежа X.

Киев призовава партньорите си да осигурят допълнителна противовъздушна отбрана на фона на интензивните руски въздушни удари. През уикенда при руска атака срещу супермаркет в град Харков загинаха 19 цивилни и бяха ранени 54 души.

„Приносът на Литва е много ценен за нас. Бързото укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна е от ключово значение за борбата с руската агресия, за защитата на нашия народ и за отбраната на фронтовите ни позиции", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес