Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан: Унгария е единствената страна в ЕС, чиито граждани умират в Украйна

05 юни 2024, 14:25 часа

„Знаете, че в Украйна има унгарско малцинство. Унгарски граждани от малцинството се бият на страната на украинската армия и умират. И затова Унгария е единствената страна от ЕС, чиито граждани, живеещи на украинска територия, загиват по време на този конфликт". Това твърдение направи унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за италианското издание Il Giornale.

Реклама

Той има предвид преди всичко унгарците (включително тези с унгарски паспорт) от Закарпатието. Именно тази тема Будапеща използва като аргумент засега да отлага началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС.

Още: Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

В Украйна има много други малцинства, включително българско, и те са подложени на постоянен обстрел от силите на Владимир Путин от началото на агресивната война през февруари 2022 г.

Орбан говори против използването на западни оръжия на руска територия

"Войната беше започната от Русия, в това няма съмнение, но ние трябва да се запитаме как да действаме. Намираме се на кръстопът - или да изолираме конфликта и да намерим дипломатически път, или да се задълбочим във войната. Ако позволим на Украйна да нанася удари в Русия с оръжия, които доставя и Италия, ще има последствия със силна руска реакция и рискът от участие на НАТО е на една крачка разстояние", плаши Орбан, който е считан за най-близкия лидер до диктатора Владимир Путин в Европейския съюз. Унгарският премиер редовно блокира помощ от ЕС за Украйна и спира приемането на различни санкции срещу режима в Кремъл.

Снимка: Getty Images

Още: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

Според Виктор Орбан това е и причината Будапеща да не доставя оръжие. Думите му идват на фона на разрешението от страна на САЩ украинската армия да може да използва американско оръжие на руска територия, с цел да се защити при руската офанзива в Харковска област. Много други държави вече позволиха на украинците да стрелят със западни оръжия по цели на руска земя.

Още: HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово

"Представете си, че ние ще доставяме оръжия, както например прави Италия. И си представете, че позволим на Украйна да нанася удари по руска територия. Това ще предизвика силна реакция от страна на Русия. И всички ние ще бъдем на крачка от намесата на НАТО", изрази класическата опорка на Кремъл унгарският премиер, цитиран от Il Giornale.

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес