Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан с нова критика към Запада: Стратегията за Украйна е грешна, Русия няма да загуби (ВИДЕО)

27 ноември 2023, 01:49 часа • 8850 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан за пореден път разкритикува Запада заради действията му в Украйна. В реч той нарече "погрешна" стратегията на партньорите на Киев.

"Няма съмнение, че агресията си е агресия. Тя е неприемлива за нас. Няма да се спирам на това, защото е очевидно. Но големият въпрос беше как ние, европейците, ще реагираме на това. А ние не подходихме правилно. Спомням си, когато възникна кризата в Крим. Аз бях там, на масата за преговори, в Съвета на Европа. И тогава всички европейски лидери положихме усилия да локализираме конфликта. Да го локализираме и изолираме, затова пратихме германския и френския да преговарят, като постигнахме Минското споразумение", припомни той. 

Още: "Няма да им играем по свирката": Партията на Орбан с билбордове срещу ЕК (СНИМКА)

"Сега, когато започна конфликта в Донецк, ние направихме точно обратното - да глобализираме конфликта вместо да го ограничим. И сега това е глобален проблем, което е лошо за всички, за европейците, за украинците, за руснаците. Каква беше реакцията на Запада в сегашния конфликт? Нашата стратегия беше украинците да се бият до победа на бойното поле. Руснаците пък ще загубят и ще има смяна в Кремъл, ще има нов лидер и ще преговаряме с него. Путин е военнопрестъпник, а новото ръководство ще е приемливо. Такава беше стратегията - ние финансираме украинците, те се бият и умират. Очевидно е, че украинците няма да победят на фронтовата линия. Няма военно решение, руснаците няма да загубят, няма да има смяна в ръководството, такава е реалността", каза Орбан. 

През седмицата Виктор Орбан заплаши да блокира кандидатурата на Украйна за членство в ЕС. В писмо до президента на Европейския съвет Шарл Мишел, той обяви, че официалната кандидатура, препоръчана на 8 ноември от Европейската комисия, не трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС.  „Европейският съвет не е в състояние да постигне съгласие относно бъдещето на процеса на разширяване, освен ако не бъде намерен консенсус относно нашата бъдеща стратегия спрямо Украйна“, написа той.

Осъществими ли са целите на ЕС за Украйна, пита Орбан

Лидерите се срещат на 14 и 15 декември с препоръката кандидатурата да бъде предоставена в средата на декември като водещо място в дневния ред.

Още: Унгария ще пита гражданите си дали да пуска Украйна в ЕС

"Трябва да проведат откровена и открита дискусия относно осъществимостта на стратегическите цели на ЕС в Украйна, които в момента имат за цел да постигнат военна победа на Украйна и военно поражение на Русия с намерението да предизвикат фундаментални политически промени в Русия. Смятаме ли тези цели за реалистично постижими“, добави премиерът.

Още: "Брюксел води Европа към смърт": Орбан все пак няма да вади Унгария от ЕС

Писмото му се разглежда в контекста на битката му да принуди ЕС да "освободи" 30 милиарда евро финансиране, задържани поради опасения за върховенството на закона и корупцията в Унгария.

ЕС размрази пари на Унгария, за да не наложи Орбан вето на Украйна

Ден по-късно Европейската комисия откри пътя за изплащане на 900 млн. евро от замразените средства на Унгария с цел да преодолее ветото на премиера Виктор Орбан върху помощта на ЕС за Украйна. Изпълнителната власт на ЕС замрази участието на Будапеща в икономическото стимулиране на страните членки след ковид пандемията поради опасения от корупция и отстъпление от демократичните принципи при управлението на Орбан. Само че министър-председателят явно е успял да изнуди ЕС чрез маневрите си срещу Киев.

"Украйна ще донесе война в ЕС": Унгария с атака по Киев на три фронта

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес