Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан обвини НАТО с опорка на Путин. Украйна си върна позиции при Харков и предизвика евакуация във Воронеж (ВИДЕО)

07 юли 2024, 10:35 часа • 3236 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да се изявява като потенциален посредник за прекратяване на войната в Украйна, въпреки че руският диктатор Владимир Путин отхвърля всякакви медиатори и сериозни преговори.

Орбан вероятно цели да измести фокуса на Запада към евентуални мирни преговори като част от всеобхватните си усилия да подкопае европейската подкрепа за Украйна. Той публикува статия в Newsweek на 5 юли, в която обвинява НАТО, че избира конфликта пред мира, и заявява, че Алиансът е създаден, за да поддържа второто, не първото.

Още: Орбан пусна драматичен музикален ВИДЕОКЛИП за посещението си при Путин

"НATO се приближава към преломен момент. Струва си да си припомним, че най-успешният военен съюз в световната история започна като мирен проект и бъдещият му успех зависи от способността му да поддържа мира. Но днес вместо мир на дневен ред е преследването на война, вместо защита - нападение. Всичко това противоречи на основополагащите ценности на НАТО. Историческият опит на Унгария показва, че подобни трансформации никога не водят в добра посока. Задачата днес трябва да бъде запазването на Алианса като мирен проект", пише Орбан, чиято страна е част от военния съюз.

Думите му напомнят повече на опорките на издирвания от съда в Хага Владимир Путин, отколкото се доближават до позицията на НАТО и на Запада като цяло. Тя не е нападение, а подпомагане на Украйна да защити суверенитета и териториалната си цялост от агресора, както и подготвяне на държавите членки за всяка такава бъдеща агресия на Русия, потенциално извън границите на украинската държава.

Още: Кремъл след срещата Орбан-Путин: Няма прогрес към начало на мирни преговори (ВИДЕО)

Статията на Орбан идва след посещенията му в Киев на 2 юли и в Москва на 5 юли, за да се застъпи за започването на преговори между Русия и Украйна. Според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) той цели отдалечаване от дискусиите за военна подкрепа за Киев. Орбан последователно се противопоставя и подкопава усилията на Европейския съюз за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Припомняме, че Владимир Путин вече демонстрира, че не се интересува от никакви споразумения, постигнати чрез преговори, освен от капитулацията на Украйна: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО).

Войната в Украйна - какво се случва на фронта?

Сводката на Генералния щаб на украинската армия от тази сутрин, 7 юли, показва, че по протежение на целия фронт за денонощие са се състояли 151 бойни сблъсъка. Вижте динамиката на боевете от май насам:

Най-горещо, по традиция, е в Покровското направление - на запад от Авдеевка, където е имало 49 сражения. Всички са отблъснати - при Юревка, Новоалександровка, Воздвиженка, Калиново, Лозуватско, Прогрес, Новоселовка Първа, Евгеновка, Яснобродовка и Карловка в Донецка област. Телеграм каналът "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише, че тук руските войски напълно са освободили селището Сокол, като сега развиват настъпление в посока Восход и Евгеновка.

Още: Войната в Украйна: Гори газопровод в Крим, руски удари по електроцентрала в Суми (ВИДЕО)

В Лиманското направление войските на Украйна са спрели 20 атаки при Грековка, Макеевка и Невски в Луганска област, както и при Терни и Торски в Донецка област, съобщи генщабът. Според украинската мониторингова група DeepState руснаците извършват щурм на Макеевка със силите на 488-и и 254-и полк на 144-а мотострелкова дивизия. Преди три седмици плановете са били да се атакува Борова. Само че плановете на руснаците са били коригирани и сега те са постигнали тактически успех при Макеевка. "В близко бъдеще противникът ще се опита да развие успех и да се закрепи на западния бряг на Жребчево. Но всичко това може да бъде избегнато чрез заличаване на настъпателния потенциал на противника на етап подготовка за щурмови действия", пишат анализаторите.

Още: Украйна променя морската си стратегия: Зеленски

В Торецкото направление агресорът е доста активен - извършил е 16 атаки в районите на Торецк, Северно, Зализне и село Ню Йорк с подкрепата на въздушни удари, съобщава украинската армия. Според "Рибар" там руските въоръжени сили разширили зоната си на контрол в източните покрайнини на Дружба, а също така напреднали в частния сектор и окупирали първите високи сгради в Кирово (Пивничное).

DeepState показа ВИДЕО 18+ със следната информация: Украинските военни от 95-а бригада възпират врага си в Северно и Дружба. "Напоследък ситуацията е повече или по-малко стабилизирана. Видеото показва унищожаването на вражеската пехота и смелата работа на парашутистите".

Според анализатора на германския таблоид Bild Юлиан Рьопке руските сили са превзели Юривка и сега се намирали на 900 метра южно от центъра на село Ню Йорк. Украинците там опитват контранастъпление.

Още: Байдън: Аз съм този, който спря Путин (ВИДЕО)

В Кураховското направление Силите за отбрана на Украйна продължават да възпират руснаците в районите на Красногоровка, Парасковиевка и Константиновка, където е имало 19 атаки на агресора, според генщаба. Не се съобщава за съществени промени.

В Краматорското направление - т.е. при Часов Яр - украинските защитници спрели 11 опита на руснаците за пробив при Клещеевка, Калиновка, Ивановско и Андреевка, съобщава украинската армия. Според "Рибар" си заслужава да се отбележи, че "въпреки сложността на настъплението в градските райони, за руските войски е изгодно да влязат в бой с противниковите части, тъй като командването на украинските въоръжени сили прехвърля резерви от други направления, отслабвайки отбраната там, което позволява на руските въоръжени сили ефективно да настъпят в Часов Яр, в посока Торецк или в района на Очеретино".

Още: ВВС на Украйна показа как руснаците са изхабили "Искандер"-и по макети-примамки на самолети (ВИДЕО)

В Харковското направление руснаците, подкрепени от авиацията, са извършили общо 11 атаки в районите на Вовчанск (Волчанск), Глубоко и Липци. 

Тази сутрин "Рибар" публикува цял обзор за този сектор от фронта. Каналът на Звинчук пише, че при Глубоко украинците успяват да си върнат територията на селскостопанско предприятие в северните покрайнини на селището, изтегляйки на фронта редица резервни части. "Всеки ден, с падането на нощта, украински формирования, подкрепяни от бронирани машини, се опитват да контраатакуват позициите на руските войски в района на футболното игрище, но засега без успех. Според някои съобщения руските въоръжени сили са успели да си възвърнат контрола над няколко къщи на улиците "Студенецкая" и "Полева. Артилерията от 155-а бригада морска пехота на Тихоокеанския флот работи активно", пише "Рибар".

Рьопке пък отбелязва, че в Глубоко руските сили вече са полуобкръжени и са в много трудна ситуация.

Свирепи боеве се водят и в района на Вовчанск, където украинците почти са удвоили броя на резервите, прехвърлени на десния бряг на река Вовча, за да укрепят отбраната, пише "Рибар". "В същото време членовете на украинските формирования не могат да напреднат отвъд Шевченко и Жовтнева (Октябърска)", гласи информацията от канала на Звинчук.

Сблъсъците на територията на завода за производство на агрегати не спират. А на ъгъла на улиците "Ленин" и "Короленко" руските сили са възстановили загубени преди това позиции, като са се укрепили в многоетажни сгради въпреки обстрела и ударите на украинските дронове, ако може да се вярва на руския пропагандист.

Още: Посолството на Украйна с призив към политиците у нас

Украински удар по склад за боеприпаси във Воронеж, тече евакуация

Във Воронежка област на Русия след атака с дрон е избухнал пожар в склад, съдържащ "взривни предмети", съобщава губернаторът.

"Снощи дежурните сили за противовъздушна отбрана откриха и унищожиха няколко дрона над територията на Воронежка област. Когато отломките им паднали, в един от складовете избухнал пожар. В Подгоренски район започнаха да се взривяват взривни предмети. По предварителни данни няма пострадали граждани. Службите за спешна помощ, военнослужещите и държавните служители работят на място за ликвидиране на извънредната ситуация. При необходимост са подготвени автобуси за евакуация на жителите на близките населени места. Населението е инструктирано, за да се гарантира неговата безопасност", написа първоначално Александър Гусев.

По-късно се появи видео и информация, че става въпрос за склад за боеприпаси в Сергеевка, Подгоренски район.

Започнала е евакуация на жителите на населеното място, където дронове атакуваха склада. Обявено е извънредно положение. Ръководителят на областта не съобщава името на населеното място, но според местни жители то е именно Сергеевка.

"Обявено е извънредно положение в границите на населеното място в Подгоренски район, където през нощта е станал инцидент с украински безпилотен летателен апарат. До момента детонацията на взривни предмети продължава. В резултат на един от взривовете се е запалила пристройка към жилищна сграда. Пожарът вече е потушен. Няма пострадали. Затворен е участък от пътя, който минава през селището. Гражданите се евакуират в центрове за временно настаняване. На мястото на инцидента работят служители на службите и отделите за спешна помощ", написа Гусев.

През нощта Руската федерация атакува Украйна с две балистични ракети "Искандер-М" и 13 ударни дрона, съобщиха украинските военновъздушни сили. И 13-те "Шахед"-а са били свалени в Кировоградска, Харковска, Сумска и Полтавска област.

Според началника на Днепропетровската областна администрация е извършена ракетна атака по Павлоград. Там отломки са повредили четири частни къщи. Няма жертви и ранени. В резултат на обстрел на Никопол са били ранени трима души, съобщи губернаторът Серхий Лисяк.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес