Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Румъния внася искане за вот на недоверие на кабинета

01 февруари 2017, 16:15 часа
Реклама

Румънската опозиция събра подписи за внасяне на искане за вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну заради поправките в наказателния кодекс, които спасяват от присъди корумпирани политици, заяви и.д. председател на Национал-либералната партия Ралука Туркан, съобщи БГНЕС.

„Заедно със Съюза за спасение на Румъния събрахме нужните подписи за внасянето му”, каза Туркан.

По-рано в Букурещ се проведоха антиправителствени демонстрации, в които участва и президентът Клаус Йоханис. Демонстрантите се обявиха срещу инициирания от социалдемократическото правителство указ за помилване и поправки в закона.

През последните години под натиска на ЕС в Румъния започна енергична борба с корупцията. Миналата година Националното управление за борба с корупцията повдигна обвинения на 1250 високопоставени служители, между които и на екс премиера социалдемократ Виктор Понта, на 21 депутати, 5 министри и 97 кметове и зам.-кметове.

Най-голям размах кампанията придоби при управлението на предишния кабинет на технократи начело с Дачиан Чолош, който имаше подкрепата на десноцентристката Национал-либерална партия, издигнала президента Йоханис.

Социалдемократите твърдяха, че противниците им използват правосъдието като инструмент за политическа борба, а либералите наричаха опонентите си „корупционери и врагове на правосъдието”.

На 11 декември 2016 година на парламентарните избори победи Социалдемократическата партия. Заедно с Алианса на либералите и демократите тя получи парламентарно мнозинство и сформира правителство, заменило кабинета на технократите, подкрепян от Национал-либералната партия, начело на която беше Йоханис, преди да стане държавен глава.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес