Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Действията на Израел могат да влошат катастрофалната ситуация на Западния бряг

28 август 2024, 19:34 часа • 734 прочитания

Мащабната военна операция на Израел в окупирания Западен бряг „рискува сериозно да задълбочи вече катастрофалната ситуация“ в палестинската територия, заяви ООН, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Израелските военни предприеха серия от координирани набези в четири града - Дженин, Наблус, Тубас и Тулкарем - като армията заяви, че е убила девет палестински бойци.

Операциите на Израел в градовете „и убийството на най-малко девет палестинци, за двама от които се съобщава, че са деца, увеличават общия брой на загиналите на Западния бряг от 7 октомври на 637 души“, заяви говорителката на Службата на ООН за правата на човека Равина Шамдасани.

Още: Жертви и блокирани болници при невиждана от години израелска акция на Западния бряг (ВИДЕО)

„Това е най-големият брой смъртни случаи за период от осем месеца, откакто ООН започна да регистрира жертвите на Западния бряг преди две десетилетия“, допълни тя.

„Много деца бяха убити, докато хвърляха камъни по силно защитените израелски сили за сигурност, както и други палестинци, които не представляваха непосредствена заплаха за живота или сериозно нараняване“, каза Шамдасани.

„Подобна ненужна или непропорционална употреба на сила и увеличаването на броя на очевидно целенасочените и други убийства по непредпазливост са обезпокоителни“, добави говорителката.

Тя заяви, че хиляди палестинци са били произволно арестувани и измъчвани, подложени на безмилостно насилие от страна на заселници, строги ограничения на движението и изразяването на мнение, домовете и имуществото им са били разрушени или завзети и принудително разселени.

Още: Израел нанесе удари в Сирия, седем цивилни са ранени

„Израел, като окупационна сила, трябва да спазва задълженията си по международното право. Използването на въздушни удари и други военни оръжия и тактики от страна на израелските сили за сигурност нарушава нормите и стандартите за правата на човека, приложими към операциите по налагане на закона“, посочи тя.

Шамдасани заяви, че предполагаемите незаконни убийства трябва да бъдат щателно и независимо разследвани, а отговорните лица да бъдат подведени под отговорност.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес