Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огън и разрушения: Украйна удари най-големия доставчик на горива в Южна Русия (ВИДЕО)

06 юни 2024, 06:26 часа
Реклама

Поредна серия с етикет "атака с дронове" от украинска страна срещу мощности на руската петролна промишленост стана факт през тази нощ.

Ростов и Белгород

Около 2 часа след полунощ е станала атака срещу Новошахтинската петролна рафинерия. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов съобщи в канала си в Телеграм, че е избухнал пожар и 120 пожарникари с 15 пожарни са се включили в гасенето на пламъците. В крайна сметка пожарът е локализиран на площ от 100 квадратни метра и угасен, след като първоначално Голубьов каза, че е на 50 квадратни метра. Видимо от видеокадри от мястото на събитието огънят е сериозен - няма данни за жертви:

Още: Нова атака с дронове срещу руска петролна рафинерия

Рафинерията е единствена по рода си в Ростовска област - тя е единственото действащо нефтопреработвателно предприятие в областта и е най-големият доставчик на горива за Южна Русия, като е част от мрежата на "Транснефт".

Впоследствие излязоха и сателитени снимки, които показват сериозни поражения по петролната рафинерия - има и неофициална информация, че са поразени ключови за работата инсталации и съоръжението е извън строя:

Интересен факт е, чена 4 юни Голубьов публикува следното съобщение - в Ростовска област температурите вече се повишават, след като през май са били доста ниски и са нанесли сериозни загуби за селското стопанство. "Преди фермерите да успеят да изчислят загубите поради майските студове, възникна нова заплаха - засушаване на почвата, което може да доведе до смърт на посевите. Поради заплахата от природно бедствие, въвеждаме режим на повишена тревога във всички градове и райони на Ростовска област от 12:00 часа на 4 юни", пише Голубьов.

Междувременно, губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков също призна в канала си в Телеграм за атака срещу петролно депо в Староосколски градски окръг. Пламнал е един резервоар, четири екипа на пожарните служби са гасили пламъците и са се справили, посочи Гладков.

Украински дронове са причината за пожара в най-голямата рафинерия в Южна Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес