Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огън до дупка - снаряди, дронове, снаряди: Но британска гаубица оцеля в Украйна (ВИДЕО)

23 юли 2024, 16:55 часа • 2945 прочитания

Минимум 6 руски обстрела и то с различни оръжия – но украинският екипаж от петима души, управляващ британска самоходна гаубица AS-90, оцелява. Самото превозно средство търпи повреди, но така и не е унищожено. Случаят е уникален за войната в Украйна досега, а и не само.

Гаубицата преживява първо обстрел с руска артилерия – тя е ударена от артилерийски снаряди. Следва атака с FPV дронове. После – отново артилерийски обстрел. А за капак - "контролен удар" с най-популярния руски камикадзе-дрон "Ланцет". Всичко това обаче не е достатъчно, за да унищожи британската гаубица и да убие екипажа ѝ – а Великобритания обеща на Украйна поне 50 такива военни превозни средства, поне 7 досега са били разрушени от руски огън в Украйна, посочва в свой материал колумнистът на Forbes Дейвид Акс, който редовно отразява военната тематика що се касае Украйна и боевете там.

Още: 9 с 1 изстрел: Оръжие-кошмар за руски танкове и БТР (ВИДЕО)

Историята

Обстрелът по AS-90 стана на около 15-тина километра от активната фронтова линия. Първо е руската артилерия, но тя така и не успява да удари директно гаубицата. Два FPV дрона я уцелват, но след като димът се разнася, се оказва, че AS-90 още е боеспособна. Следва пак порция артилерийски огън, а за капак и "Ланцет" - но гаубицата така и не избухва, както би трябвало след толкова много попадения, което дава възможност на екипажа ѝ от петима души да се измъкне от повредената машина и да избяга пеша. Разбира се, няма как всичко това да се случи без късмет - но устойчивостта на британската машина заслужава внимание:

Преди настоящата война в Украйна, такива гаубици, а и танкове, се използваха на принципа стреляй и бягай. Сега обаче, заради дроновете, не можеш да избягаш – затова и украинците, и руснаците, често правят укрепени позиции, прикрити зад дървета, откъдето ползват този вид артилерия. След няколко изстрела, гаубицата се мести на нова укрита позиция.

В началото войната Русия имаше около 5000 гаубици и ракетни установки за залпов огън, но вече загуби около 30% от тях (1600-1700) съгласно данните на проекта Oryx – той следи загубите на руска и украинска военна техника само на база снимки/видеа, които са геолокализирани. Украйна влезе във войната с по-малко от 2000 гаубици и ракетни установки за залпов огън и вече е изгубила около 500 от тях, сочи информацията на Oryx.

Русия пусна в действие по-опасен за украински бронирани машини дрон (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес