Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Берлинските служби разглеждат инцидента в Берлин като терористичен акт

20 декември 2016, 10:20 часа • 1291 прочитания

Непосредствено след случилото се снощи (19.12.) на столичния площад Брайтшайд в Берлин, където камион прегази 12 души на коледен базар, инцидентът започна да се разследва от властите като "терористичен акт", но не бе категоризиран категорично като такъв. Това съобщиха от германската полиция, цитирани от AFP.

Към този момент германската полиция вече разглежда произшествието на столичния площад като вероятен атентат, а не като нещастен случай, съобщи полицейското управление в Берлин.

„Всички действия на полицията във връзка с вероятен атентат на Брайтшайдплац се провеждат при високо ниво на готовност и щателно”, гласи съобщение на официалната страница на берлинската полиция в Twitter, предаде БГНЕС.

Според следователите, камионът е бил насочен умишлено в множеството посетители. „Човекът, открит мъртъв в камиона, не го е управлявал, когато се е врязал в хората на Брайтшайдплац”, съобщава полицията.

Първата оценка на следствието за станалото беше „нападение”, но вътрешният министър Томас де Мезиер призна, че има много данни в полза на версията за атентат.

Припомняме, че в понеделник вечерта (19.12.16) камион с ремарке се вряза в хората на коледния базар в центъра на Западен Берлин на Брайтшайдплац, в близост до търговската улица Курфурстендам. Превозното средство успя да измине 80 метра на територията на базара. 48 души са в болница, като състоянието на някои е тежко.

Водачът на камиона може да е бежанец от Пакистан, съобщи Die Welt като се позова на силите за сигурност. Според изданието, заподозреният е поискал убежище във ФРГ на 16 февруари тази година. Die Welt пише, че той е бил известен на полицията, защото бил свързан с престъпници, но не се съобщава нищо за негови връзки с радикални групировки.

"За съжаление до момента няма информация за националността на убитите и ранените при атаката с акмион-убиец в Берлин". Това заяви посланикът ни в Германия Ради Найденов през NOVA. По думите му посолството ни се е обърнало към всички болници и германски институции, но още няма нищо официално.

 

 

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес