Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

21 май 2024, 12:58 часа • 5412 прочитания

През изминалата нощ жителите на южния украински град Одеса попаднаха в пълен мрак заради прекъсване на електрозахранването. Администрацията на Киев също съобщи, че в редица квартали на левия бряг на столицата не е имало ток.

Това се превърна в ежедневие за украинците заради ударите на руските сили по енергийната инфраструктура - централите на най-големия частен оператор ДТЕК например бяха напълно съсипани.

Още: Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Токът - още един фронт във войната

Страната отново е изправена пред огромен проблем с електрозахранването. За да пести електроенергия, правителството на Украйна въведе графици за прекъсване на тока.

"Това е още една фронтова линия във войната", отбеляза миналата седмица ръководителят на ДТЕК Максим Тимченко. Според него работниците на компанията участват в "надпревара с времето", за да възстановят електроснабдяването на потребителите.

Още: ЕС изпраща спешна помощ на Украйна след нови атаки по енергийната мрежа

The New York Times отбелязва, че прекъсването на електрозахранването може да засегне не само потребителите, но и да навреди на украинската отбранителна промишленост, когато тя има най-голяма нужда от него. "Това забавя производството и то става по-скъпо. За цивилното население е по-лесно да оцелее без електричество, но за военното производство по време на война наличието му е от решаващо значение", казва Александър Дмитриев, който координира усилията за снабдяване на армията с оръжия и друго оборудване.

На свой ред ДТЕК призова други държави да предоставят на Украйна употребявано оборудване, от което вече не се нуждаят. "Невъзможно е бързо да се купи или поръча производството на ново оборудване. Единственият начин е да се получи употребявано оборудване от държави, които вече не се нуждаят от него, а за това е необходима само тяхната политическа воля", обясни пресаташето на компанията Павел Белодед.

Още: Втора за деня: Русия подпали още една ТЕЦ в Украйна

Президентът Володимир Зеленски призова украинците и бизнеса да потребяват отговорно електроенергия. "Трябва да гарантираме, че обществеността е напълно информирана за това как се случват прекъсванията на електрозахранването сега, по време на пиковото потребление, и защо е необходимо всички да бъдат съзнателни по отношение на потреблението си", каза той във видеопослание в петък вечерта.

Още: Руски пропаганден канал се подигра на САЩ, че не искат Украйна да удря руски петролни рафинерии

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес