Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Новите афганистанци": Кремъл започва да се страхува от военните, завърнали се от фронта

20 юли 2024, 13:00 часа • 9019 прочитания

В Кремъл смятат, че връщането от фронта на участници във войната в Украйна ще стане "главен фактор за политически и социални рискове" по време на новия мандат на Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца. Това е заявил началникът на политическия блок на администрацията на руския президент Сергей Кириенко по време на съвещание с вицегубернаторите на руските региони, отговарящи за политическите въпроси на своята територия. Мероприятието се е състояло в началото на юли.

Воюват до смърт: Русия изпраща обратно на фронта ранените, не ѝ се занимава да ги лекува (СНИМКА)

Адаптират се лошо

Кириенко е подчертал, че участниците във войната в Украйна се "адаптират лошо" към мирния живот след връщането си от фронта. Той отбелязал, че много от "доброволците", отишли на война, за да се освободят от затвора, отново извършват престъпления - те грабят, убиват и изнасилват.

Още: При данни за локален руски пробив в Украйна: Имаше ли ядрена авария в Русия? (ОБЗОР-ВИДЕО)

Прекалено много

По време на съвещанието ясно е посочено, че тези хора са "достатъчно много. Това може да стане причина за недоволството на гражданите, страх или обратното - агресия, насочена към всички военни. "Ръстът на престъпността е проблем", пояснил един от участниците в съвещанието. 

Разликата с други войни: 

Обществото не ги приема

По данни на източник на "Медуза.ио" Кириенко е обсъждал не само бившите затворници, но и военните като цяло. Отделно той е подчертал, че сега ситуацията се различава много от тази след Афганистан и Втората световна война. Един от участниците в събитието обяснил позицията на Кириенко:

Афганистан нямаше толкова загинали и ранени. След Втората световна война военните се връщаха в страна, която е пострадала от войната. Те се включваха във възстановяването, уважавали са ги, разбирали са за какво воюват. Сега се връщат в страна, по-голямата част от която не знае какво е война, виждала я е само по телевизията. А военните вече са били в екстремни ситуации, видели са особени порядки, видели са как законите не работят. Обществото не е много готово да ги разбере и приеме". 

Още: Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

Скучен мирен живот

Събеседници на "Медуза.ио" са отбелязали, че в лични разговори чиновниците вече наричат върналите се от фронта "нови афганистанци" и се опасяват, че с времето, разочаровани от мирния живот, те могат да създадат собствени престъпни групировки.

Още: Руски пропагандатори: Губим войната с дроновете и надеждите, че Китай ще помогне, са напразни

Без мерки

При това конкретни мерки по време на съвещанието не са предложени. Кириенко е казал само, че един от възможните "буфери" между мирните руснаци и "новите афганистанци" може да стане кадровата програма "Времето на героите". Нейното начало бе обявено лично от Владимир Путин, който неведнъж е наричал военните "истинският елит" на страната. Само че нейният мащаб изобщо не отговаря на количеството завръщащи се от Украйна руски военни.

Същността на проекта

По официална информация участниците във "Времето на героите" ще бъдат обучавани със "съвременни методи и технологии на управление, екипна работа", а след приключването на програмата ще получават магистърска степен по мениджмънт. За бъдещото им трудоустройство не се коментира нищо, но по данни на изданието някои випускници ще могат да получат длъжности в регионите или депутатски мандати.

Още: Не вярвайте на местните!: Руски окупатори в Украйна се оплакаха, че са били отровени с водка

Достъпност

До момента стотина души са заявили желание да участват в програмата, докато на фронта воюват стотици хиляди руснаци. Освен това достъп до програмата ще имат само военни с висше образование и "опит в управлението на хора". 

Мащабът на рисковете

Двама от участниците в съвещанието споделят мнение, че висшето ръководство на страната не разбира напълно мащаба на рисковете, с които Русия може да се сблъска след войната. Това е една от мисиите на политическия блок през първата година на новия мандат на Путин.

След многото убийства: Руски депутат поиска постоянен контрол за помилваните от Путин затворници, върнали се от фронта

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес