Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Саркози: Франция е заплашена от безпрецедентен хаос без изход

16 юни 2024, 18:20 часа
Реклама

Еманюел Макрон беше предупреден от Никола Саркози, че решението му да свика предсрочни избори може да хвърли Франция в хаос, тъй като центристката му партия е трета в проучванията на общественото мнение, далеч след крайнодясния Национален сбор.

Саркози каза, че разпускането на Народното събрание е "голям риск" за Франция, "защото може да я потопи в хаос, от който тя ще има най-големи трудности да излезе", съобщи "The Guardian".

Още: Макрон: Ще строим осем нови ядрени реактора

Снимка: Getty Images

"Даването на думата на френския народ", за да се оправдае разпускането, е любопитен аргумент, тъй като точно това направиха повече от 25 милиона французи на урните", каза Саркози, имайки предвид решението на Макрон след европейските избори на 9 юни, когато десницата нанесе съкрушително поражение на партията на президента. "Рискът е голям те да потвърдят гнева си, вместо да го обърнат", каза Саркози, дясноцентристкият президент на Франция от 2007-2012 г., за когото се твърди, че е в добри отношения с Макрон.

Още: Потвърдиха присъдата на Никола Саркози

Предстоящите избори във Франция

Французите ще гласуват за ново национално събрание в два тура - на 30 юни и 7 юли.

Проучване на общественото мнение, проведено от Ifop, показва, че Нацинален сбор е много напред с 35% дял от гласовете, алиансът на Новия народен фронт от леви партии е с 26% и "Ренесанс" на Макрон с - 19%. Според вестника само 61% от хората, които са гласували за Макрон на първия тур на президентските избори през 2022 г., планират да подкрепят партията му на 30 юни, съобщава БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес