Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не иска да е руснак? Да се депортира!: Руски депутат призова за изгонване на президента на узбекската общност

18 януари 2024, 14:03 часа • 6596 прочитания

Депутатът от Държавната дума (долната камара на руския парламент) Сергей Миронов изказа силно възмущение от факта, че президентът на узбекската общност в Русия "Ватандош" Усман Баратов не иска да се нарече руснак (припомняме, че Баратов възропта всички жители на Руската федерация да бъдат наричани "руснаци"- Русия погна лидер на узбекската диаспора: Зрее ли бунт на всички неетнически руснаци?). 

Изявлението на Усман Баратов може да се види, например в интервю за проекта Rasstriga_doc, публикувано на 5 януари, в което Баратов се противопостави думата „руснаци“ да бъде използвана по федералните канали за всички руски граждани. По думите му той е гражданин на Русия, но е и узбек, и опитите за асимилация го тревожат. Видео от едно от тези му изявления може да видите ТУК.

Дословно Баратов казва следното в интервюто: "Аз не съм руснак, нямам руска кръв. Аз съм узбек и не искам да се разтворя. Адаптация - да, аз съм завършил руско училище. Интеграция също е нужна. Но не трябва да ни асимилират. Асимилацията е опасно нещо, защото губиш корените си."

Снимка: принтскрийн/vk.com/Readovka

Като резултат от тези изказвания на Баратов, руският депутат Сергей Миронов, който е председател на партия "СПРАВЕДЛИВА РУСИЯ - ЗА ИСТИНАТА", заяви, че Усман Баратов трябва да бъде лишен от руско гражданство и депортиран в Узбекистан:

"Това не е първата година, в която Баратов си позволява грубо отношение към руския език, православната църква и нашата армия. Сега пък го възмути използването на думата „руснаци“ за гражданите на Руската федерация. Той не осъзнава, че тук говорим за принадлежност не към етническа група, а към руската цивилизация. Той, виждате ли, не искал да се „разтваря“ (в руския етнос - бел.ред.) и възнамерявал да си остане узбек. Че кой го спира? Да го лишат от гражданство!", разгневен е Миронов.

ОЩЕ: Взривоопасно: Призоваха башкирците, воюващи срещу Украйна, да се връщат в защита на родината си от руските сили (ВИДЕА) 

Предишният случай, за който говори Миронов, при който узбекът Баратов бил обидил руската армия, е пост в Телеграм от декември 2023 г., в който Баратов сложи снимка на проскубан петел с надпис "Върнете петлите от фронта", а "петли" в случая е много оскърбително наименование, част от затворническия жаргон в Русия - така е наричана най-низшата каста затворници в руските наказателни колонии. Вижте какво означава буквално тази грозна обида - Затворническият закон: Мрачното настояще и бъдеще на руската армия и руското общество.

Именно за тази публикация на Баратов, която всъщност вече е изтрита, срещу него е заведено дело от Следствения комитет на Русия.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес