Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение в Косово: Вучич пак се оплака от Курти и ЕС

06 август 2024, 07:20 часа • 1230 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че политиката на косовския премиер Албин Курти е "опит за провокиране на война, организирана и подкрепяна от определени западни сили", предаде БГНЕС.

На 5 август косовската полиция проведе акция в помещенията на т.нар. Сръбска поща в северната част на страната след получени данни за нелегална дейност и финансови злоупотреби. Затворени бяха 9 офиса. Операцията цели да възпре подкрепяните от Белград незаконни институции в Северно Косово, както и да прекрати използването на сръбския динар за разплащания.

Още: Граничният контрол в Скопие сътвори скандал с президента на Косово

Сръбският отговор

"Ние не искаме война, искаме да запазим мира, но той (Курти) го прави съзнателно, организирано и с подкрепата на определени западни сили. Изявлението на Европейската служба за външна дейност, тяхното "министерство на външните работи", е срамно и грубо, защото те ни канят да обсъдим едностранните ходове на Курти, които иначе са незаконни", посочи Вучич.

"Каквато и глупост да направи Курти, те се обаждат, за да обсъждаме това, което той брутално е нарушил", добави сръбският държавен глава.

Вучич обвини две държави от Европейския съюз, които не назова, че "смекчават всички позиции срещу Прищина и Курти". "Много съм притеснен. Няма да говоря повече, защото се страхувам, че мога да навредя на интересите на моята страна и моя народ", каза още президентът.

Още: Взрив в Северно Косово: Премиерът Албин Курти обвини Сърбия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес