Най-мощните армии в света: 16 места делят Русия и Украйна, България губи позиции

8310
Най-мощните армии в света: 16 места делят Русия и Украйна, България губи позиции
Снимка: Facebook/36 обрмп/Стратком ЗСУ

България заема място №62 в ежегодната класация на Global Firepower, отчитаща индекса на военната мощ и подреждаща най-силните армии в света.

Слизаме надолу

През 2024 г. българската армия губи три позиции в класацията, след като миналата година заемаше 59-ото място: Най-силните армии през 2023: Русия половин година не може да превземе Бахмут, но е втора.

Резултатът е по-добър от 2022 г., когато страната ни заемаше 67-о място в подреждането.

Българската армия е с индекс 1.0132, като за перфектен се смята резултат 0.0000. Миналата година индексът ни беше 0.9757. Global Firepower отчита над 60 индивидуални фактора, за да реши какъв точно е коефициентът на всяка отделна държава – от количество военни единици и финансови възможности до логистични способности и география.

В класацията са 145 държави, като изпреварваме Катар, Беларус и Узбекистан. Пред нас са Мароко, Сирия, Азербайджан, Казахстан и Венецуела.

Топ 10: Защо руската армия е втора?

Първата четворка в класацията остава непроменена спрямо предходната година. САЩ е с най-мощната армия (индекс 0.0699), а на второ място е Русия (0.0702). Руската армия вече повече от две години продължава да не успява да осъществи съществен пробив в Украйна, където смелите украински защитници удържат широк фронт на изток и на юг – с редки изключения като Авдеевка например.

Снимка: Global Firepower

В момента силите на диктатора Владимир Путин атакуват най-вече в Покровското направление – на запад от Авдеевка, при Торецк и Часов Яр, а на 10 май отвориха нов фронт в Харковска област – Вовчанск и Липци. Там обаче украинците бързо се окопитиха и вече извършват постоянни контраатаки, като си връщат загубени позиции. Целта на руската армия там е по-скоро да отвлече вниманието на украинците и да може да опитва напредък в Донецка област, според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: "Няма да спечелят": Украйна видя какво я чака, ако Тръмп е президент. ВСУ контраатакуват на фронта (ВИДЕО)

Трупат се и още повече примери колко неподготвена и некомпетентна е руската армия, която не разчита на някаква конкретна военна стратегия, освен на това да вкарва в боя пушечно месо: Праща ги на война: Как Русия се отърва от 10 хил. мигранти.

Под номер 3 е армията на Китай, която осъществява все по-голям натиск над Тайван с постоянно доближаване на въздушното пространство на демократично самоуправляващия се остров със самолети, както и с навлизане във водите на тайванците с кораби: Как Китай може да превземе Тайван, без дори да има нужда да нахлува.

Това са трите армии с индекс под 1, а на четвърто място е Индия. Южна Корея изпреварва Великобритания на петата позиция, като двете си разменят местата спрямо 2023 г. Седма е Япония, а осма - Турция. Армиите на двете държави се изкачват нагоре в класацията. Пакистан и Италия допълват топ 10, като Франция вече е извън десетката.

Къде е Украйна?

Украйна заема 18-ата позиция според класацията, което ѝ отрежда четвърто място в Европа. Миналата година украинските въоръжени сили бяха по-напред с три места, а през 2022 г. заемаха 22-ата позиция.

Израел, чиято армия води война срещу "Хамас" в Ивицата Газа, е с една позиция по-напред - на 17-ото място. Големият враг Иран, който е в много близки отношения с Русия, заема 14-ата позиция.

Тайван е на 24-о място, а Северна Корея, която снабдява Путин със снаряди и ракети за агресивната му война в Украйна, е 36-а - на 31 позиции зад съседката си Южна Корея.

Още: "Зависи от Русия": Южна Корея готви ПВО и снаряди за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мощни взривове в Керч: Какво се случва с Кримския мост? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Изборите във Франция: Крайната десница нанася нов удар по Макрон на първи тур (ДАННИ)

Очаква се най-високата избирателна активност от десетилетия на първия тур на изборите във Франция

Орбан и Бабиш правят нов политически съюз на крайнодесните в ЕП

Руско зверство: Управляема бомба порази Харков и взе цивилни жертви (ВИДЕО)

Брутален удар: HIMARS порази общежитие на руски военни в Первомайск, има жертви (ВИДЕО)

Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

Свирепи бури се разразиха във Франция и Швейцария, има загинали

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа