Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 свещеници и религиозни деятели са били отвлечени или убити през 2022 г.

29 декември 2022, 22:40 часа • 1702 прочитания

Повече от 100 католически свещеници и членове на религиозни ордени са били отвлечени, арестувани или убити през 2022 г., съобщи ДПА като се позова на организацията "Помощ за Църквата в нужда".

Най-малко 12 свещеници и пет монахини са загубили живота си по насилствен начин, а 42-ма свещеници и девет монахини са били отвлечени каза днес в Мюнхен католическата организация и добави, че най-малко 32-ма мъже и девет жени са били арестувани или задържани, докато са извършвали дейност за Църквата.

Трима от отвлечените свещеници все още са в неизвестност, като сред тях е бил германецът Ханс-Йоахим Лоре, отвлечен в Мали през ноември, съобщава БТА.

Тази година особено опасно за членове на духовенството е било в Нигерия, където са били убити седем свещеници, а 35 мъже и жени, служещи на Католическата църква, са били отвлечени. Повечето са били освободени, но двама все още са в неизвестност.

Според доклада на католическата организация, двама свещеници и монахиня са били убити в Демократична република Конго. В Мексико членове на наркокартели са убили трима свещеници, а в Южен Судан са били убити две монахини.

Най-малко 32-ма представители на духовенството са били изпратени в затвора през 2022 г., по обвинения срещу тяхната дейност, съобщи "Помощ за Църквата в нужда" като се позова на "един от последните случаи, свързан с четирима свещеници от Украинската гръкокатолическа църква, работещи в окупираните от Русия части на Украйна".

Положението в Никарагуа, където правителството заема остра позиция срещу Католическата църква, също е много обезпокоително. Там са арестувани единадесет духовници.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес