Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 10 000 кв. м земя са замърсени след руска атака по петролна база в Украйна

13 февруари 2024, 10:01 часа
Реклама

Нападение на руски дрон срещу петролна база в Харков през нощта на 10 февруари е довело до изтичане на гориво, което е замърсило над 10 000 квадратни метра земя. Това заяви на 12 февруари Серхий Болвинов, началник на следствения отдел на регионалната полиция.

Още: Майката е прегръщала децата в банята: Семейство с 3 деца изгоряха живи при удара срещу Харков (СНИМКИ)

Жертви и щети по къщи

Нападението е предизвикало пожар, който е обхванал 15 къщи и е убил най-малко седем души, включително семейство с три деца. По-късно кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че 57 души са били ранени при нападението, и обяви 11 февруари за ден на траур в града.

Поради близостта си до руската граница Харков и околните области често са обект на нападения от руски безпилотни самолети и ракети.

Изтеклото гориво е замърсило и река

В атакуваната петролна база са се съхранявали над 3800 метрични тона гориво, заяви Болвинов пред местната медия Gwara. Освен че са замърсили земята, тези петролни продукти са се разлели в река Немишлийка, която тече през Харков.

Болвинов заяви, че Държавната инспекция по околната среда в Харковска област е взела проби от почвата и водата на местата на замърсяване за анализ.

Полицията обмисля да образува наказателно дело по член 441 от Наказателния кодекс на Украйна, който се отнася за екоцид, добави той, цитиран от Kyiv Independent.

Снощи в Харков е имало също успешен руски удар по терминал за гориво, твърди популярният руски "Телеграм" канал "Рибар". В краткосрочен план това може да наруши снабдяването с гориво на украинската армия в Североизточна Украйна, твърди каналът.

Още: Русия порази ТЕЦ-а на град Днипро, кметът ругае украинските политици и спецслужби (ВИДЕО)

Екоцидът в Украйна

Към октомври миналата година руската агресия в Украйна е нанесла екологични щети за над 55,6 млрд. евро, заяви министър-председателят Денис Шмихал в реч на 20 октомври, позовавайки се на данни на Министерството на опазването на околната среда.

Един от най-сериозните случаи на екологични щети бе причинен от разрушаването на водноелектрическата централа "Каховка" на 6 юни 2023 г. от страна на Русия, което доведе до огромни наводнения в южната част на Украйна и до мащабна хуманитарна и екологична криза.

По данни на министерството мините и невзривените боеприпаси, оставени от руските войски, покриват около 174 000 кв. км от територията на Украйна, а повече от 3 млн. хектара гори са засегнати от войната.

*Снимките са илюстративни.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес