Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Путин му се налага да се съобразява с Китай: Зеленски обясни новата позиция на Киев

18 май 2024, 14:15 часа • 7649 прочитания

Украйна се надява Китай да участва в срещата на върха за глобалния мир, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария. Причината е, че Пекин има голямо влияние върху Русия. Ето какво поясни за очакванията на Киев украинският президент Володимир Зеленски.

"... те имат влияние върху Русия и колкото повече такива държави са на наша страна, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява", каза той в интервю за АФП.

И добави красноречивото: "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Докато Запада иска просто войната да приключи възможно най-скоро - за тях това е справедлив мир".

Още: Зеленски: Партньорите ни се страхуват Русия да не загуби тази война

Зеленски обясни и позицията на Китай по отношение на войната в Украйна, като отбеляза, че китайските политици са убедени, че поражението на Русия ще означава не само поражение за Москва, но и победа за Съединените щати.

На срещата в Швейцария са поканени държавни и правителствени официални лица от всички континенти без Русия. По време на разговорите ще бъде обсъдена формулата на Зеленски за мира в Украйна - прекратяване на войната при условията на Киев като Русия трябва да изтегли войските си и да понесе отговорност за престъпленията си.

Още: Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА) 

"Сигурен съм, че всяка миролюбива страна е заинтересована да участва в срещата, защото това е важно не само за Украйна. Говорим за глобалната роля на всяка страна, както и за истинското зачитане на международното право и мирното съжителство в целия свят", каза по-рано Зеленски.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес