Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 2.04. - Русия хвърля всички сили в Донбас

02 април 2022, 01:20 часа • 8105 прочитания

На 24 февруари Русия започна военна операция в Украйна. Оправданието - самозащита, по думите на руския представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя и на самия руски държавен глава. Те се позоваха на чл. 51 от Хартата на ООН, част от който гласи "Никоя разпоредба на тази харта не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност."

Вчера вестник "Взгляд" публикува обширен материал, в който се твърди, че руските войски, както и части на ДНР и ЛНР (Донецката и Луганската народна република), движещи се една към друга от север, изток и юг, скоро трябва да затворят огромен чувал, в който ще попаднат 50 000 украински военни, защитаващи Донбас. Това са нейните най-обучени и снабдени части – те са в бойната зона от 2014 г., имат голям боен опит. Според изданието, само поражението на въоръжените сили на Украйна в Донбас ще направи възможно за Русия решаването на други военни и политически задачи.

  • Руската полиция задържа 176 протестиращи срещу войната в Украйна
    Руската полиция задържа 176 протестиращи срещу войната в Украйна
    Руската полицията е задържала най-малко 176 души по време на съботните демонстрации в 14 града в Русия. Това съобщи неправителствена организация OVD-Info, която наблюдава арестите по време на протести.
  • Руснаците отвлякоха зам.-кмет в Сумска област
    Руснаците отвлякоха зам.-кмет в Сумска област
    Руските войски отвлякоха зам-кмет в Сумска област в Северна Украйна, каза пред Би би си украинският ръководител на региона Дмитро Живицки.
  • Отварят 7 хуманитарни коридора за евакуация в Украйна
    Отварят 7 хуманитарни коридора за евакуация в Украйна
    Седем хуманитарни коридора за евакуация на хора от обсадени райони в Украйна са планирани за днес. Това съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от "Ройтерс".
  • Папа Франциск обмисля пътуване до Киев
    Папа Франциск обмисля пътуване до Киев
    Главата на Римокатолическата църква папа Франциск заяви, че обмисля пътуване до украинската столица Киев, предаде БНР. На въпрос на репортер по време на полет от Рим до Малта дали обмисля поканата от украинските политически и религиозни лидери, папата отговори, че въпросът се обсъжда, но не съобщи подробности.
  • Украинците с временна закрила у нас са над 31 000
    Украинците с временна закрила у нас са над 31 000
    Над 62 300 са украинските граждани на територията на България. Над 31 хиляди от тях вече имат регистрация за временна закрила, показва справка на единния портал „България за Украйна“, съобщи БНР.
  • Зеленски: Над 3000 украинци са евакуирани от Мариупол
    Зеленски: Над 3000 украинци са евакуирани от Мариупол
    Повече от 3000 души са евакуирани от Мариупол. Toва казва в обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза успешната евакуация на цивилни граждани в петък чрез хуманитарни коридори в три региона: Донецк, Луганск и Запорожие.
  • Украйна се подготвя за химическа война
    Украйна се подготвя за химическа война
    Властите в Украйна са помолили САЩ да им изпратят лични предпазни средства като подготовка за евентуална атака с химическо оръжие по време на войната, съобщи БГНЕС.
  • Германия прехвърля зенитни ракети в Литва
    Германия прехвърля зенитни ракети в Литва
    Германия прехвърля ракети за противовъздушна отбрана в Литва, за да укрепи източния фланг на НАТО. Това предаде ДПА, като се позова на Бундесвера.
  • Украйна отрече да е атакувала петролна база в Русия
    Украйна отрече да е атакувала петролна база в Русия
    Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов отрече въоръжените сили на страната му да са атакували петролна база в намиращия се близо до границата руски град Белгород, предаде Асошиейтед прес.
  • Украинската армия изтласка окончателно руските сили от Ирпен
    Украинската армия изтласка окончателно руските сили от Ирпен
    Украинската армия изтласка руските сили от Ирпен. Това твърди ВВС, като се позовава на местни източници. Според британската медия, пострадалият от войната град сега е пример за украинска съпротива и за руско поражение.
Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес