Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск за спрения Starlink: Украински дипломат ме изпрати на майната си и аз последвах съвета му

14 октомври 2022, 13:17 часа • 10008 прочитания

Дни след като украински дипломат се обърна към Илон Мъск с думите "Върви на майната си", американският милиардер съобщи, че отказва за в бъдеще да предоставя безплатно услугата Starlink за Украйна. "Просто последвахме съвета му", написа той в Twitter в отговор на публикация на кореспондента на Kyiv Post Джейсън Смарт.

Както стана известно, Мъск е уведомил с писмо Пентагона, че повече няма да финансира услугата Starlink в Украйна за сметка на компанията си. Предприемачът, който е собственик на сателитната комуникационна система, е помолил властите в САЩ оттук нататък те да покриват разходите.

Каква е истинската причина за този негов ход и дали Мъск наистина се е почувствал обиден от думите на дипломата или това е само претекст, зад който стои рационално бизнес решение, може само да се спекулира. Факт е, че бившият посланик на Украйна в Германия Андрий Мелник, който вече успя да предизвика няколко дипломатически скандала и беше освободен от поста си през юли, написа по адрес на Мъск "Майната ти" след негово противоречиво изказване за войната в Украйна. Факт е обаче и че писмото на Мъск до Пентагона е изпратено още през септември, както сочи публикация на CNN, т.е. преди изказването на украинския дипломат, така че вероятно милиадерът просто е иронизирал.

Припомняме, че интернет терминалите на Starlink бързо се превърнаха в ключов елемент от комуникацията на украинската армия. Те й позволиха да поддържа връзка между отделните си звена на фронта - дори когато мобилните телефонни мрежи и интернет мрежите биват унищожавани от Русия.

ОЩЕ: Пропагандист №1 на Кремъл: А може би изобщо не трябваше да започваме спецоперацията (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес