Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москва: Държим над 6000 украински военнопленници

30 юни 2022, 13:45 часа • 2383 прочитания

Русия държи над 6000 военнопленници, съобщи в изявление руското министерство на отбраната.

"Общият брой на пленените или предали се украински войници е над 6000 души", заяви в изявление говорителят на министерството Игор Конашенков.

Той посочи още, че размяната на пленени руснаци за бойци от въоръжените сили на Украйна по формулата "144 за 144", за която стана ясно вчера, е била извършена по указание лично на президента Владимир Путин. Става въпрос за тежко ранени бойци, на които е нужна спешна медицинска помощ. Вече бе съобщено, че сред освободените украинци е имало 95 защитници на завода "Азовстал" в Мариупол, от които 43-ма са военнослужещи от полк "Азов".

Пак вчера се пови информация на Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Руската федерация, който заяви на правен форум в Санкт Петербург, че Русия повече няма да обменя украински военнопленници. "Мислех си как още да ги накажем, защото сега ги храним с лъжичка и ги лекуваме. Решихме да не ги даваме, разбрахме се там, където трябваше. Иначе те си мислеха: "Ще се предадем - и хайде при нашите семейства." Не, в ареста, в следствения арест ще сте", коментира той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес