Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моля ви за прошка, женен съм за рускиня: Осъден в Русия французин поиска смекчаване на присъдата

14 октомври 2024, 18:02 часа • 951 прочитания

Руски съд осъди френския изследовател Лоран Винатие на три години затвор за нарушаване на закона за регистрация като "чуждестранен агент". Вината му според съда е, че е събирал военни данни в Русия, без да се регистрира като т. нар. чужд агент.  

Според обвинението, Винатие се е срещал с трима руснаци и е събирал информация "за мобилизацията и бойната подготовка на войските", както и за политическата ситуация, която можело да бъде използвана срещу руската държавна сигурност.

Още: Московски съд остави в затвора французина Лоран Винатие, обвинен в събиране на военна информация (СНИМКА)

Лоран Винатие е сътрудник в Центъра за хуманитарен диалог, базиран в Женева. Специализирал е в Русия, Чечня, Кавказ и Централна Азия. Той бе задържан на 6 юни.

Винатие е признал вината си, добавяйки, че не е знаел, че за работата си трябва да се погрижи да бъде включен в регистъра на "чуждите агенти". Данните, които е изучавал, не били класифицирана информация.  

Пред съда Винатие е поискал прошка от руските власти за неспазване на закона. Заявил е, че е влюбен в Русия, женен е за рускиня и е поискал съдът да вземе предвид, че има две непълнолетни деца и възрастни родители, за които се грижи. Той дори е рецитирал стихотворение на Пушкин, но това очевидно не е повлияло на съдията.

Още: Русия задържа французин, заподозрян в събиране на военна информация (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес