Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мишел Барние ще преговаря от страна на ЕС за развода с Великобритания

27 юли 2016, 15:31 часа • 886 прочитания

Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер определи изненадващо бившия европейски комисар Мишел Барние като главен преговарящ при предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, след като на референдума на 23-ти юни британците гласуваха за напускане на Съюза.

По думите на Юнкер Барние ще трябва да поеме новия си пост на 1 октомври.

Изненадващото назначение на бившия европейски комисар за главен преговарящ за Brexit е факт на последната среща на Европейската комисия преди лятната ваканция, предаде БНР.

Мишел Барние, френски политик от център-дясно, беше европейски комисар в периода от 2009 до 2014 година, отговарящ за европейския вътрешен пазар и участващ дейно в реформите, отнасящи се за сектора на финансовите услуги, европейската финансова регулация и за формирането на Единния банков съюз по време на дълговата криза в еврозоната.

Той също така е участвал и в две френски правителства като външен и министър на земеделието, като до скоро беше и специален съветник на Жан-Клод Юнкер по въпросите на отбраната.

Официалният пост на Барние ще бъде "главен преговарящ, отговарящ за работната група на ЕК за подготовка и провеждане на преговорите с Обединеното кралство по силата на член 50 от Договора на ЕС".

Обявявайки назначението, Жан-Клод Юнкер заяви, че иска опитен политик за тази работа. "Много се радвам, че моят приятел Мишел Барние прие тази важна и трудна задача. Исках опитен политик за тази трудна работа. Мишел е опитен преговарящ с богат опит в основни области на политиката, свързани с преговори и разполага с широка мрежа от контакти в столиците на страните - членки на Европейския съюз", посочи той.

Мишел Барние ще докладва директно Юнкер за хода на преговорите и ще има ранг на генерален директор в департамента на Европейската комисия, разполагащ с всички необходими ресурси.

От ЕК не посочиха дали Жан-Клод Юнкер се е консултирал при този свой избор с Великобритания, или с останалите страни  членки на Европейския съюз. На този етап няма непосредствен коментар в Лондон от страна на офиса на новия британски премиер Тереза Мей за назначаването на Мишел Барние.

Въпреки назначаването на Барние за поста на главен преговарящ, трябва да се има предвид, че по-голямата част от предстоящите трудни политически решения относно преговорите с Великобритания за Brexit ще бъдат взимани от Европейския съвет, представляващ държавите членки на ЕС.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес