Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министри и следователи обсъждат в Хага специален трибунал за руските военнопрестъпници

02 април 2024, 14:36 часа
Реклама

Европейски министри и международни следователи обсъждат днес, 2 април, на конференция в Хага напредъка в съдебното преследване на военните престъпления на Русия срещу Украйна.

Реклама

Украйна, нейните съюзници и Европейската комисия искат да гарантират, че заподозрените във военни престъпления ще бъдат изправени пред съда. Ще бъде поставен и въпросът как Русия може да бъде преследвана за престъплението агресия, съобщи БТА. За тази цел може да бъде създаден специален трибунал.

Още: ООН: Русия извършва системни изтезания и военни престъпления в Украйна

Кой участва?

На конференцията ще бъдат регистрирани и първите искове за обезщетение от страна на жертвите. Домакин е Нидерландия, а сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, Украйна и западните съюзници, както и на Международния наказателен съд и европейския съдебен орган Евроюст.

Още: Осъдиха задочно руски войници, държали близо месец при нечовешки условия стотици цивилни в мазе (ВИДЕО)

Малко след началото на войната няколко страни се съгласиха да сътрудничат на Украйна и на международните съдебни органи в разследванията. Освен от украинските съдебни органи разследването се води и от Международния наказателен съд (МНС) със седалище в Хага.

Главният прокурор Карим Хан вече е издал четири международни заповеди за арест на високопоставени руснаци, включително на диктатора Владимир Путин, по обвинения във военни престъпления. За Путин става дума за незаконно отвличане на украински деца.

Още: Фон дер Лайен: Пазим на Путин съдебна зала в Хага (ВИДЕО)

Украинският външен министър в Хага

На 2 април министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба ще посети Хага и ще проведе редица двустранни преговори, по-специално с нидерландския си колега Ханке Брюенс Слут, а също така ще вземе участие в министерската конференция "Възстановяване на справедливостта за Украйна", съобщиха от МВнР в Киев.

Снимка: president.gov.ua

Целта на конференцията е да се обсъди точка 7 "Възстановяване на справедливостта" от Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски и да се изработят резултатите от документирането и разследването на престъпленията, извършени от руските окупатори на територията на Украйна. Специално внимание ще бъде отделено и на по-нататъшните стъпки към създаването на Специалния трибунал за престъплението агресия срещу Украйна, посочват от украинското външно министерство.

В съответствие с резултатите от конференцията ще бъде приета политическа декларация.

Още: Изтезания и канибализъм: Украински командир показа "инструкция" в телефона на руски военнопленник

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес