Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мигрантската криза оказва все по-голямо влияние в Европа

19 октомври 2015, 07:43 часа • 5030 прочитания

Кризата, причинена от наплива на мигранти в Европа, създаде непоносима ситуация в ЕС. Това мнение бе изразено в интервю за вестник "Калева" от финландския премиер Юха Сипиля, цитиран от ТАСС.

"Сега ситуация е непоносима, защото шенгенската система не работи. На външните граници не извършват предполаганите от договора проверки”, каза той. "Първо трябва да заработят организационно-разпределителните центрове по външните граници, откъдето вече по доброволната система (за прием) бежанците да се насочват по-нататък”, добавя Сипиля, информира БГНЕС.

Според новите оценки на финландското МВР, които бяха публикувани в неделя (18 октомври), в страната до края на годината може да дойдат между 30 и 35 хиляди души, търсещи убежище. Прогнозата бе коригирана надолу, защото през последната седмица във Финландия започнаха да пристигат по-малко бежанци, отколкото преди. По-рано се регистрираха между 350 и 500 на ден, сега - около 200 или по-малко.

По-рано вътрешното ведомство в скандинавската страна очакваше броят на пристигналите да бъде до 50 хиляди. През 2014 г. техният брой бе едва около 4 хиляди. Във Финландия от началото на тази година влязоха над 22 хиляди мигранти. Основната част от тях са жители на Ирак.

Междувременно антибежанските настроения започнаха да вземат връх и в Швейцария. На изборите в страната  Швейцарската народна партия получава 65 депутатски мандата от 200 в Националния съвет като увеличи участието си с 11 места в сравнение с изборите през 2011 година. Това сочат окончателните резултати от гласуването, публикувани на официалния сайт на правителството. В досегашния състав дясната партия имаше 54 места.

Според АФП популистката десница в Швейцария, която решително се обявява против имиграцията и е срещу обединението с ЕС, е регистрирала зрелищен успех на парламентарните избори, който я укрепва като най-голямата партия в конфедерацията. Тя получава около една трета от местата в Националния съвет. Демократичният съюз от Центъра ще има 11 депутати повече и общо 65 от 200 в долната камара на парламента. Големите отклонения между резултата в гласовете и депутатите се дължи на сложна система на пропорционално представителство, в която избирателите могат да пишат имена в списъка на партиите и заради местни съюзи между партиите.

Според кандидатката на социалистите Ребека Руиз за съжаление темата за бежанците и имиграцията бе твърде доминираща в кампанията и гласоподавателите са били водени от страха. Социалистическата партия, която е втора в страната, губи две места от 46 досега. Другата дясна партия – Радикално-либералната получава три места повече.

Участието в неделя бе малко над 48%.

В резултат на проведените в неделя избори в Швейцария за друга от камарите на парламента - Съвета на кантоните – се оказа пълна една наполовина. Това означава, че ще има втори тур на изборите в 10 кантона, сред които са Женева, Берн, Цюрих и Вале. Ще се проведат избори и в един полукантон - Обвалден. В неделя бяха избрани общо 26 депутати от 46-местната камара. Най-много места (8) в момента има Либерално-радикалната партия, предава Швейцарското радио и телевизия (SSR). На втора позиция са Социалдемократическата и Демократично-християнската партия, които получават шест места. Пет депутатски места са за Швейцарската народна партия. Едно място получава независим депутат.

Вторият тур за Съвета на кантоните ще се проведе през ноември. Тази камара се формира в по-голямата си част по мажоритарен принцип.

Всеки от 20-те кантона се представя от двама депутати, а всеки от 6-те полукантона имат по един представител в тази камара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес