Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Диктат е да ни налагат конституционни промени

01 юли 2024, 16:10 часа

Преговори не се водят чрез диктат и ултиматуми. Това заяви новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски, коментирайки френското предложение към "Договора за добросъседство и приятелство", което предполага определени промени в конституцията на съседката ни - т.е. предоговаряне.

Реклама

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ нарече конституционните промени "български диктат", но Преспанското споразумение с Гърция - "реалност, която правителството ще спазва като част от конституционния ред на Македония".

Той добави, че ако "Договорът за добросъседство" може да бъде предоговорен и към него да се добави френското предложение, тогава можело да се добави и френско предложение, "което да покрие исканията на македонците в България".

"Не можем да водим политика на двойни стандарти. Ако ние искаме промяна на Конституцията в Македония и въвеждането на няколкостотин съграждани, които се обявяват за българи, то нека да видим какво ще се случи с онези граждани, които казват, че са част от македонската общност в източната ни съседка", смята той.

Още: "Голяма победа за Белград": Сърбия се завръща на власт в Северна Македония

Споразуменията са сключени, няма предоговаряне на Преспа, нито с България за напредък към Европейския съюз, категоричен е от своя страна американският посланик Агелер, съобщи БГНЕС.

РСМ спира вписването на етническата принадлежност в актовете за раждане

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес