Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лукашенко губи контрол над беларуската армия и си подготвя резиденция в Русия: Командирът на беларуския полк във ВСУ (ВИДЕО)

18 юни 2024, 22:49 часа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко губи контрол над беларуската армия. Това каза Денис Прохоров, командир на беларуския полк "Кастус Калиновски", който е част от Въоръжените сили на Украйна и воюва за свободата на украинците, в интервю за "ГОРДОН". 

Реклама

По думите на беларуския военен огромен брой кадри от командния ешелон на беларуската армия са били заменени от пропутински лица - от тях ще се очаква да дават заповеди на беларуските военнослужещи. Военният вижда това като загуба на контрол от страна на Лукашенко, тъй като това означава твърде много висши военни, които е трябвало да бъдат отстранени заради несъгласие с водената политика.  

Прохоров разказва и, че има информация, че Лукашенко си подготвя резиденция в Русия с помощта на Путин, за да си осигури "безопасни старини" извън Беларус. 

Още: Арменски дипломат: Лукашенко мина всякакви граници. Минск най-после отговори

Според него ситуацията около Беларус като цяло и предвид наскоро провелите се на нейна територия съвместни ядрени учения с Русия представлява "заплаха в европейски мащаб, не само за Украйна, но и за Европа".

На въпрос дали беларуската армия ще воюва против украинците, ако получи такава заповед, Прохоров отговори, че преобладаващата част от беларуските военнослужещи са настроени срещу режима на Лукашенко и според негови вътрешни източници те или ще саботират действията му, или ще преминат на страната на украинците. Съвсем друг е въпросът, каза той, ако Лукашенко реши да даде коридор за преминаване на руски войски и руска военна техника.

Кой е Денис Прохоров?

На 19-годишна възраст той напуска Беларус, тъй като не иска да живее в режима на потисничество, установен от Лукашенко. Оттогава живее в Украйна. Първоначално служи в полка "Азов", след това става командир на беларуския полк, сформиран през февруари 2022 г.

Още: Путин и Лукашенко подготвят много сериозна каша в Прибалтика, а НАТО трудно би помогнал (ВИДЕО)

Беларус се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес