Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литва ще избира президент на втори тур, но е ясно - подкрепата за Украйна ще продължи

13 май 2024, 12:42 часа
Реклама

Двама кандидати за президент на Литва отиват на балотаж, след като на първия тур, провел се на 12 май, нито един от тях не успя да премине бариерата от 50% подкрепа. 

Досегашният президент Гитанас Науседа е първи в първоначалния кръг с 44,1% от гласовете. Той завърши доста пред конкурента си - премиера на прибалтийската република Ингрида Шимоните, която събра 19,86%, според официалните резултати.

Още: Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

59-годишният Науседа е президент от 2019 г. насам. Десет години по-младата Шимоните - фискален консерватор с либерални възгледи по социалните въпроси - изпълнява длъжността министър-председател от 2020 г. Преди това двамата се изправиха един срещу друг на президентските избори през 2019 г.

Науседа е близък до украинския лидер Володимир Зеленски, а Шимоните също изразява силни проукраински позиции, като наскоро обяви, че Литва е готова да прати свои военни в Украйна.

Вторият тур на изборите е насрочен за 26 май.

Снимка: Борис Джонсън (вляво) и Ингрида Шимоните (вдясно), Getty Images

Кампанията се фокусира върху Украйна

По време на кампанията кандидатите силно акцентираха върху бъдещите политики за сигурност в отговор на руската агресия в региона. Всички основни кандидати се съгласиха, че НАТО и държавите членки на ЕС трябва да увеличат разходите за отбрана в подкрепа на Украйна.

Още: НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Литва остава сред най-големите поддръжници на Украйна в световен мащаб по отношение на дела от БВП, като двустранната помощ за Киев достига 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната. Освен това делът на Литва в помощта на ЕС за Украйна възлиза на още 0,5% от БВП.

По-рано тази година Вилнюс обеща дългосрочен пакет за подкрепа на Киев в размер на 200 млн. евро.

Много литовци се опасяват, че ако Русия успее в Украйна, Литва, която е заобиколена от Беларус и руския ексклав Калининград, може да стане следващата цел на диктатора Владимир Путин. Според проучване, проведено наскоро и цитирано от Kyiv Independent, седем от десет жители на Литва смятат, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на страната им.

Още: Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес