Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: С ареста на Дуров французите доказаха, че Телеграм е надеждна платформа

27 август 2024, 17:42 часа • 1999 прочитания

Руската федерация е изпратила нота по повод задържането на Павел Дуров, основателя на Telegram, който е руски гражданин. Обединените арабски емирства със свой екип адвокати също са се обърнали с искане незабавно да получат достъп до Дуров. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 27 август.

Според него платформата Telegram е удобна и "наистина защитена" и задържането на Дуров само доказва това. "Франция показа със задържането на Дуров, че Telegram е надежден месинджър от гледна точка на информационната сигурност", заяви руският дипломат. "Ако някой е имал някакви съмнения за това, то арестът на Дуров, явно по нечии съвети, и заплахата със страшно наказание, разчитайки да получат пълна разшифровка на данните, с действията си французите ясно показаха, че Telegram е надеждна и популярна платформа."

Знаел ли е Дуров за заплахата от арест остава неясно

Дуров, който има френско, както и руско гражданство, беше арестуван на 24 август в рамките на разследване на престъпления, свързани със снимки на сексуално насилие над деца, трафик на наркотици и измамни транзакции в платформата. Остава неясно дали той е знаел за заплахата от арест във Франция.

Още: Макрон се оказа активен потребител на Телеграм, ползва го от години

Задържането на Дуров беше удължено с 48 часа на 26 август, съобщи говорител на парижката прокуратура. След това прокурорите ще трябва или да му повдигнат обвинение, или да го освободят. Ако му бъдат повдигнати обвинения, според френското законодателство рискът от бягство е фактор, който съдиите трябва да включат в преценката си за евентуално предварително задържане.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е готова да окаже на Дуров цялата необходима помощ предвид руското му гражданство, но френското му гражданство усложнява ситуацията. Дуров притежава и паспорт на ОАЕ. "Обвиненията са наистина много сериозни. Те изискват не по-малко сериозна доказателствена основа. В противен случай те ще бъдат пряк опит за ограничаване на свободата на общуване", предупреди Песков.

Още: В Телеграм криптирането се задейства ръчно: Любопитни факти за нашумялото приложение 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес