Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров постави ултиматум на Киев, обвини САЩ в опит за физическо ликвидиране на Путин

27 декември 2022, 16:38 часа
Реклама

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Киев трябва да изпълни предложенията на Москва, отнасящи се до четирите "нови територии", окупирани от Руската федерация. В противен случай руските военни "ще предприемат действия", постави той ултиматум, цитиран от руските държавни медии и CNN.

Русия претендира за контрол над украинските области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон след провеждането на фалшиви референдуми през септември. Украинското правителство многократно е заявявало, че няма да приеме никакво споразумение, което би застрашило териториалната цялост на Украйна.

Самият Владимир Путин заговори за преговори и каза на Коледа, че Русия искала да седне на масата с украинците, но те и Западът не желаели. Дали това е блъф, за да бъдат подлъгани Украйна и съюзниците ѝ - четете тук.

Освен това Лавров заговори за опит на САЩ за "физическо елиминиране" на руския президент. "Във Вашингтон някои служители на Пентагона заплашиха да нанесат "обезглавителен удар" срещу Кремъл, като по същество заплашиха с физическото ликвидиране на държавния глава на Русия", смята той, цитиран от NEXTA.

Какво още каза Лавров за НАТО и Русия - вижте тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес