Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Имаме неопровержими доказателства за вината на Еван Гершкович

18 юли 2024, 12:32 часа • 1836 прочитания

Процесът срещу американския журналист Еван Гершкович беше подновен при закрити врата в руски съд в уралския град Екатеринбург тази сутрин, 18 юли.

32-годишният мъж е изправен пред обвинения в шпионаж, които неговият работодател "Уолстрийт джърнъл" и Белият дом определят като скалъпени. Второто изслушване по делото, което стартира на 26 юни, започна тази сутрин.

Междувременно вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва разполага с "неопровержими доказателства" за вината на журналиста.

Още: Искам да погледна Лавров в очите, но той си гледа телефона: Посланикът на САЩ в ООН постави на място руския топ дипломат (ВИДЕО)

"Имаме неопровержими доказателства, че Гершкович се е занимавал с шпионска дейност. Специалните служби на двете страни по споразумение между президентите Путин и Байдън още от юни 2021 г. поддържат контакти, за да се види дали някой може да бъде разменен с някой друг. Всички знаят, че по тази тема не е добре да се шуми, но американците периодично я хвърлят в публичното пространство, което, разбира се, не помага", каза Лавров на пресконференция след посещението си в САЩ в рамките на руското председателство на Съвета за сигурност на ООН. Той добави, че обвиненията срещу Гершкович нямали нищо общо с "атака срещу журналистиката".

Руският следствен комитет обвинява Гершкович, който е работил и за АФП в Москва от 2020 до 2022 г., че е събирал поверителна информация за ЦРУ за един от водещите производители на оръжие в страната - производителя на танкове "Уралвагонзавод". 

Още: САЩ призоваха Русия да освободи Гершкович

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес