Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Командирът на "Грузинския легион", защитаващ Украйна, е бил отровен (СНИМКА)

14 юни 2024, 11:23 часа

Неизвестни са се опитали да отровят Мамука Мамулашвили, командирът на Грузинския национален легион, който се бие като част от украинските въоръжени сили в Украйна още от 2014 г. срещу руските окупатори. 

Реклама

Мамулашвили разказа, че са му взети кръвни и тъканни проби и са изпратени в лаборатория в Германия. Резултатите са показали високи нива на арсен, живак и олово, които вероятно са му дадени с храната, поясни той самият в интервю за Радио Свобода на 13 юни.  

Още: Останах без ръка, но ние сме руснаци, всичко е наред: Ранен руски пропагандист успокоява (ВИДЕО)

Сега, след продължително лечение, здравословното му състояние е задоволително и грузинецът отново е на фронта. Командирът уточни, че това е третият случай, когато се опитват да го отровят.

В Русия легионът е обявен за терористична организация

Припомняме, че в Русия Грузинският национален легион е обявен за терористична организация.

Легионът е доброволческо въоръжено формирование, създадено през 2014 г., състоящо се предимно от бивши грузински военни, които воюват на страната на Украйна. От 2016 г. Грузинският легион е официално в състава на 54-та отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили - първото чуждестранно формирование, прието в украинската армия.

Още: Руска авиобомба взриви боеприпаси за "Солнцепек" в Шебекино: Руски източник с данни

Срещу Мамука Мамулашвили в Русия са образувани две наказателни дела за "набиране на наемни бойци" и за "подстрекаване на омраза към военните". Русия е повдигнала задочни обвинения и на други над 70 членове на легиона.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес