Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кличко: "Зеленски е концентрирал твърде много власт, намирисва на авторитаризъм в нашия дом"

21 юли 2024, 20:48 часа • 4778 прочитания

"Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни за Володимир Зеленски. Трябва ли да продължи войната с нови смъртни случаи и разрушения или да обмисли териториален компромис с Путин? И в този случай какъв натиск ще дойде от Америка, ако Тръмп спечели? И как можем да обясним на страната, че трябва да се откажем от части от нашата територия, които струват живота на хиляди наши военни герои? Какъвто и ход да направи, нашият президент рискува политическо самоубийство. Нека бъдем ясни, трябва да спечелим войната, но ситуацията става все по-сложна, зависи от помощта, която пристига от съюзниците, би било кошмар, ако трябва да се бием още две години". Това казва в интервю за италианската емблема "Кориере дела Сера" кметът на Киев Виталий Кличко.

Кличко отдавна е политически противник със Зеленски и не го крие, но от избухването на войната насам в политическо естество двамата намират общ език като цяло.

"Зеленски вероятно ще трябва да прибегне до референдум, не мисля, че той може да постигне толкова болезнени и важни споразумения сам без легитимация. Изход за него може да бъде създаването на правителство на националното единство, подобно на случилото се в Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври. Не съм сигурен обаче, че е готов да се откаже от централизираната власт в ръцете си, която му гарантираше военно положение от първия ден на руската инвазия", казва кметът на КИев, внимателно претегляйки думите си.

Още: "Путин иска да възстанови Съветската империя": Виталий Кличко за битката на Украйна

"Нека бъда ясен, винаги съм бил в отлични отношения с него, Зеленски е този, който е в лоши отношения с мен", уточнява Кличко. И продължава: "Зеленски е концентрирал твърде много власт в ръцете си. От това следва, че парламентът е загубил всякаква значима роля. Никога не трябва да забравяме, че нашата република е демократична, свързана с традициите на европейските правителства. Ние се борим, за да се защитим от руската диктатура, искаме да останем напълно различни от режима на Путин. Преди шест месеца казах на германската преса, че намирисва на авторитаризъм в нашия дом".

Кличко обаче защити решението на украинския президент да обяви военно положение. "Винаги съм бил абсолютно съгласен. Военното положение служи за национална мобилизация и за гарантиране на единството на страната. Но сега е необходимо да се избегне това всички важни избори да бъдат прехвърлени само на офиса на президентството. Залужни беше много популярен и отстраняването му предизвика гняв и недоволство. Зеленски не успя да обоснове избора си и това не е добре, не циментира единството", допълни той.

Още: Виталий Кличко застана на страната на Залужни срещу Зеленски

"Вътрешнополитическата битка може да започне едва когато войната с Русия приключи. Изборите днес само биха били в полза на Путин, те биха разделили Украйна и биха ни отслабили пред лицето на враг, който се опитва по всякакъв начин да ни унищожи", заяви Кличко като уточнява, че трябва да има коалиция на националното единство.

Кличко е скептичен относно възможността за мир с Москва. "Руснаците са двусмислени, не може да им се вярва. Путин говори за възможности за мир, но всъщност не бърза да окупира цяла Украйна, винаги изневерява на обещанията си. Путин все още се надява, че може да превземе Киев. Нищо конкретно обаче не може да се случи преди американските избори. Съединените щати са основен партньор, който трябва да гарантира споразумения с Русия и всеки иска да знае кой ще бъде следващият президент във Вашингтон, преди да направи какъвто и да е избор", категоричен е кметът на Киев.

Още: Ще се изправи ли Виталий Кличко срещу Зеленски на изборите за президент догодина?

Той бе категоричен и, че не се страхува от евентуална победа на Тръмп. "Ще трябва да работим с него, ако бъде избран. Но не бих избързвал, засега сме още в предизборната кампания. Това, което се говори преди вота и по отношение на Украйна, след изборите ще бъде много различно. А Републиканската партия винаги е била антируска, не виждам защо сега трябва да подкрепя мотивите на Путин. Всички във Вашингтон знаят много добре, че руската диктатура представлява опасност за западните демократични общества", допълни Кличко.

Още: Виталий Кличко се оплака от натиск от украинското правителство

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес