Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катастрофални горещини: Пресъхна най-голямото солено езеро в Сърбия

18 юли 2024, 15:41 часа • 2123 прочитания

Русанда, най-голямото солено езеро в Сърбия, пресъхна за първи път в историята поради безпрецедентната гореща вълна, пише TVP World. Калта от езерото доскоро се използваше за лечение на заболявания като мускулни възпаления или ревматизъм.

Балканите, както и голяма част от Централна и Южна Европа, са изпепелени вследствие на рекордните температури, а някои региони са опустошени от горски пожари.

Владимир Джурджевич, метеоролог от Белград, заяви, че пресъхването на езерото Русанда в северната сръбска провинция Войводина е причинено от изключително дългата гореща вълна.

Още: Заради екстремните горещини: Пак затварят Акропола

Повече от седмица сръбските власти призовават жителите да останат на закрито. Части от страната са под „червена“ метеорологична тревога - най-високото ниво, докато съседните Северна Македония и България се борят с множество горски пожари.

Европейската комисия изпрати шест хеликоптера и три самолета за гасене на пожари в рамките на Механизма за гражданска защита на блока, за да помогнат на Северна Македония и България.

Горещата вълна засегна и Адриатическо море, като в хърватските крайбрежни курорти температурата на морето достигна около 29,5°С.

Още: Червен код за опасни горещини в Сърбия и Хърватия

Заглавната снимка е илюстративна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес