Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Касапницата при Угледар: Елитна руска бригада вече я няма, твърдят украинците (ВИДЕО)

13 февруари 2023, 11:40 часа • 7497 прочитания

На практика цялата 155-та бригада руски морски пехотинци, която тръгна да щурмува Угледар (Въгледар, Вухледар), е избита. Това казва Олексий Дмитрашкивски, говорител на Таврийския център на украинската армия.

Думите на Дмитрашкивски са потвърждение на много визуални доказателства какво се случи на руснаците при опита за фронтална атака на миньорския град в югозападната част на Донецка област: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти"

Между 150 и 300 убити руски пехотинци на ден при Угледар – при числен състав на 155-та бригада от 5000 войници това значи, че всеки един от тях е бил убит, ранен или пленен. През миналата седмица врагът загуби над 130 единици военна техника, включително 36 танка – това е обобщението на Дмитрашкивски, цитирано от американското издание Politico.

Данните за случилото се, включително с видеа, станаха известни точно докато руският военен министър Сергей Шойгу лъжеше колко добре вървят нещата за руснаците при Угледар. Бившият военен министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин нарече в Телеграм руското военно командване "пълни идиоти, които не се учат от собствените си грешки". Той оценява руските загуби при Угледар на над 30 танка, със десетки загинали танкисти и още повече убити морски пехотинци.

Украинците обаче не бързат да говорят за победа при Угледар, тъй като руснаците все още не са се отказали от офанзивата там. Руската цел е с превземането на града да могат да напреднат към Волноваха, която е основната логистична точка за доставки на украинската армяи за целия южен фронт.

ОЩЕ: Угледар се превръща в руска гробница, ще опита ли Русия да изненада с нова атака? (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес