Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидат, поискал български и украински земи, е отстранен от изборите в Румъния - дори съперниците са недоволни

17 октомври 2024, 09:43 часа • 918 прочитания

Конституционният съд на Румъния е обвиняван в недемократична намеса в изборите, след като отстрани от предстоящия президентски вот антисемитския, проруски и крайнодесен кандидат Диана Шошоака. Тя би застрашила позицията на страната в Европейския съюз и НАТО, гласи аргументацията на съда.

Името ѝ нашумя в България, след като през 2023 г., тогава като член на горната камара на румънския парламент, тя призова за връщане на Южна Добруджа на Румъния: Румънска сенаторка си поиска Добруджа "обратно" (СНИМКИ).

48-годишната Шошоака е лидер на ултранационалистическата партия S.O.S Romania. През юни тя беше избрана за член на Европейския парламент, а по-рано през октомври ѝ беше забранено да се кандидатира на президентските избори в два тура на 24 ноември и 8 декември 2024 г.

Мотивите на съда

В публичното си решение Конституционният съд стига до заключението, че Шошоака, въз основа на публичните ѝ изказвания и наличните ѝ позиции, няма да може като президент да спазва Конституцията на страната и да защитава демокрацията, като същевременно заплашва членството на Румъния в НАТО и ЕС. Съдът заявява, че наблюдава „насърчаване на постоянен антидемократичен и антисемитски дискурс от страна на г-жа Диана Йованович-Шошоака“, както и „системно, упорито и дълготрайно поведение, насочено към подкопаване на конституционните основи на румънската държава и нейните гаранции, а именно членството на Румъния в евроатлантическите структури“.

Диана Шошоака призовава ЕС да спре да предоставя оръжия на Украйна в съпротивата ѝ срещу пълномащабната инвазия на руския диктатор Владимир Путин. Дори е казвала публично, че Румъния трябва да анексира някои украински територии.

Още: В Румъния: 14 се кандидатират за президент

Шошоака обвини евреите, американците, французите и ЕС

По време на интервю за Politico миналата седмица тя се нахвърли върху Израел, САЩ и тайните служби на двете страни, които според нея са „повлияли на решението на съда“, макар че не представи никакви доказателства за твърденията си. Тя обвинява ЕС, евреите, американците и французите, че са заговорничили срещу нея. Обвинява и самия съд.

„Правителството на Съединените щати подкрепя независимостта на румънските съдилища и не влияе върху решенията“, заяви пред брюкселската медия говорителят на посолството на САЩ в Букурещ. От Израел не са коментирали.

Снимка: Диана Шошоака, Getty Images

Още: Директива на ЕС вдига ударно минималната заплата в Румъния

Съперниците на Шошоака я защитиха

Безпрецедентното решение на Конституционния съд на Румъния предизвика критики от страна на съперниците на Шошоака от целия политически спектър - една от тези фигури дори посочи как тази намеса копира случващото се в Русия.

Според Александра Янку, професор от факултета по политически науки в Букурещкия университет, това е първият случай, в който съдът изхвърля кандидат от президентската надпревара въз основа на негови публични изявления. „Това е озадачаващо, защото и преди сме имали кандидати, които невинаги са били в съответствие с демократичните ценности, но този въпрос не е бил повдиган преди“, казва тя пред Politico. „За първи път съдът разглежда ценностите и принципите на Конституцията и вижда дали кандидатът ги обосновава“.

Социалистическият министър-председател и настоящ кандидат за президент Марчел Чолаку и евродепутатът Ойген Томац от либералната група „Обнови Европа“ също се изказаха критично за решението въпреки яростните несъгласия с Шошоака по отношение на политиката. "Диана Шошоака олицетворява всичко, което е зло в румънската политика“, заяви Томац. „Този вид безразсъдни политици обаче не трябва да бъдат спирани с методи в стил "Путин". Решението на Конституционния съд е съмнително и трудноразбираемо. Шошоака трябва да бъде отстранена от избирателите на изборите или санкционирана от тези, които защитават достойнството и правата на гражданите чрез демократични процеси".

Още: Коридор за военна мобилност с Румъния и Турция: Кабинетът одобри проекта

Кой има най-голям шанс да е президент на Румъния?

Последните социологически проучвания на президентските избори показват, че на втория тур ще продължат независимият бивш заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана (21,4%) и Марчел Чолаку (20,3%). Преди изключването си Шошоака получаваше около 13,6 процента, което я поставяше на четвърто място.

Шошоака призова Чолаку и Джоана да се оттеглят от президентската надпревара, за да може изборите да бъдат рестартирани и тя да представи отново кандидатурата си. И двамата водещи кандидати отхвърлиха тази идея. Чолаку обаче заяви, че мотивите на съда „засилват дискусията за необходимостта от широка реформа на Конституционния съд".

„Тази дискусия трябва да се основава на реалността, че настоящата процедура превръща Конституционния съд на Румъния в съд, който не дава на засегнатото лице право на защита или обжалване. Единствената рационална и сериозна дискусия в обществото трябва да бъде за реформата на Конституционния съд на Румъния и това е, което ще направя“, каза той.

От съда са отхвърлили искането на Politico за интервю, „за да се избегнат партийни спекулации“. „Изявленията или интервютата на който и да е съдия по време на започването и провеждането на предизборната кампания не са подходящи“, заяви Конституционният съд.

Дали решението на съда ще даде тласък на Георге Симьон от "Алианс за единство на румънците" - другия крайнодесен кандидат в надпреварата, предстои да разберем.

Още: Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес