Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви ще бъдат санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна - първи отговори

22 февруари 2022, 14:41 часа • 4321 прочитания

Има съгласие в рамките на ЕС да бъдат наложени санкции срещу Русия, като те ще бъдат налагани с увеличаваща се тежест. Какво точно обаче значи увеличаваща се тежест не е напълно ясно – обяснението е, че зависи от действията на Русия.

По думите на правосъдния еврокомисар Дидие Рейндерс, видовете санкции са следните:

  • Налагане на забрана за пътуване на европейска територия, както и замразяване на активи (банкови сметки, имоти, разпореждане с акции и т.н.) на 351 руски депутати, гласували "за" признаване на независимост на Донецк и Луганск; Препоръчва се да бъдат наложени санкции и на 27 длъжностни лица и образувания (включително командирите на руските сили, нахлули в Украйна и три банки), участващи в отделянето на двата региона;
  •  Замразяване на руските облигации и кредитиране на Руската централна банка, ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови пазари;
  • Забрана за внос на руски стоки и услуги, включително внос на енергийни суровини (петрол и газ), ограничения върху търговията с отцепническите региони.

"Всичко е на масата", коментира Рейндерс, а по-късно съвместно заявление относно санкциите публикуваха Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. 

По информация на "Катимерини", настоящият пакет има подкрепата на 26-те страни членки, като унгарският представител изтъкна необходимостта от по-нататъшни дипломатически контакти с Москва и помоли да се консултира с Будапеща, преди да заеме окончателна позиция.

Комисията подготвя паралелен пакет, който ще се съсредоточи върху физическите лица и образувания в отцепилите се региони, докато ЕС си запазва правото да активира по-строг пакет в зависимост от следващите ходове на Владимир Путин.

Днес вечерта се очаква извънреден Съвет на европейските външни министри.

Още: Олаф Шолц: Германия спира проекта "Северен поток 2"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес