Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Украйна иска да мобилизира и мъжете от чужбина

01 юли 2024, 01:20 часа

Чрез мобилно приложение Украйна иска да набира мъже, годни да служат в армията, дори и от чужбина. „Reserve+" се казва приложението, което е било свалено от интернет над един милион пъти само за няколко дни, пише АРД. „В него можете удобно да актуализирате личните си данни“, пишат от украинското Министерство на отбраната в описанието на софтуера.

Реклама

Целта е да се усили натискът над украинците в чужбина

Всъщност това приложение е единственият начин, чрез който украинските граждани могат да получават документи за самоличност от посолствата на Украйна в чужбина. „Мъжете на възраст между 18 и 60 години могат да се възползват от консулски услуги, само ако разполагат с документ за регистрация в армията“, обяснява говорителка на украинското посолство в Берлин пред АРД. Новата онлайн услуга е налична от 18 юни.

Още: Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

Украйна отдавна се опитва да увеличи натиска над мъжете, годни за военна служба, които живеят в чужбина. По данни на Федералната статистическа служба само в Германия те са около 220 000. От април 2024 година те вече не получават нови документи от дипломатическите представителства. Който е загубил паспорта си, трябва да се върне обратно в Украйна и да се регистрира пред военните служби. Едва тогава може да получи нов документ.

Но когато това се случи, мъжете вече не могат легално да напуснат страната. „Ще е справедливо спрямо всички украинци, ако мъжете, които живеят в чужбина, се върнат обратно“, предупреди външният министър Дмитро Кулеба през април. „Животът в чужбина не освобождава гражданите на Украйна от ангажиментите им към родината“, написа той в социалната мрежа X. Кулеба заяви още, че се надява чуждите правителства също да споделят виждането на Украйна. Това може да се разбира като индиректно настояване пред държави като Германия да не издават заместващи паспорта документи на украински граждани.

"Съгласно закона не съществува електронна призовка“ 

Сега Украйна явно е решила да получи бърз достъп до данните и контактите на украинските мъже. Затова те са длъжни да ги внесат в приложението „Reserve+“ и да ги актуализират в случай на промяна в срок от една седмица. Приложението издава код, който посолствата в чужбина могат да сканират. Този код дава и право на потребителя да се възползва от услугите в посолството.

Още: Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Освен това мъжете трябва да предоставят информация в приложението относно годност за военна служба, последния медицински преглед и военния си опит. Неясно остава дали Украйна ще използва данните, за да се свърже с потенциални наборници или да изиска тяхното завръщане.

Министерството уточнява: "Съгласно закона не съществува електронна призовка“. Което значи, че съоветното уведомление не може да бъде изпратено чрез приложението. През последните месеци германските власти обработват заявления на украинци в чужбина без паспорти, които все по-често кандидатстват за заместващи германски документи. Проведени са няколко работни срещи между федералните провинции и федералното Министерство на вътрешните работи, за да се установи стандартизирана процедура на територията на цялата Федерална република.

Германия няма да издава заместващи паспорти 

Компютърното приложени повдига и въпроса дали Украйна ще използва данните от него, за да се свързва с украинци, които живеят в Германия и да им изпраща призовки. Германия няма как да прилага задължението за военна служба в Украйна на своя територия. Германските власти няма как да знаят „кой наистина е годен за служба“, поясняват германски политици. „Не можем да проверяваме това и да взимаме решения.“

Още: "Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Недоволството на украинските мъже от приложението се отразява в оценките му - то има само две от пет възможни звезди. Освен това в него има и много грешки. Регистрацията е възможна само с украинска банкова сметка, каквато много от емигрантите нямат. Явно ще отнеме време докато приложението на Министерството на отбраната събере данните на стотици хиляди, обобщава АРД.

 

Източник: Дойче веле

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес