Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избраха омбудсмана Диана Ковачева за съдия в Страсбург

24 януари 2024, 21:36 часа
Реклама

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа току-що избра Диана Ковачева за българския съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес. 

Омбудсманът Диана Ковачева взе 115 гласа, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд - 73, а бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители - 30.

Още: Избират българския съдия в Страсбург

Миналия юни тримата бяха класирани за български съдия в Страсбург от специална комисия за подбор в София. Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година, предава 24 часа

Коя е Диана Ковачева?

Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. Завършва „Право" в Софийския университет „Св. Климент Охридски" през 1999 г. Има магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и съдебна система от Университета Нанси II.

От 2021 г. Ковачева е професор по международно право и международни отношения в Института за държавата и правото на Българската академия на науките.

Още: Съдът в Страсбург допусна жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

В продължение на близо 10 години е директор на Transparency International – България. От 2011 г. до 2013 г. е министър на правосъдието. През 2016 г. беше избрана за заместник-омбудсман на България, а след това и за омбудсман, който пост заема до днес.

През 2014 г. Ковачева е удостоена от Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса ѝ за противодействие на корупцията и усилията ѝ за прозрачна и ефективна съдебна система.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес