Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания ще третира пристигналите с кораб 629 мигранти "абсолютно нормално"

15 юни 2018, 19:48 часа

Испания ще третира стотиците имигранти, които ще пристигнат в неделя на борда на спасителният кораб „Акуариус“ „абсолютно нормално“, заяви правителството на страната. Това означава, че някои от хората могат да бъдат върнати в родните им страни.

Реклама

Корабът предизвика дебати в цяла Европа и Испания се съгласи да вземе 629 мигранти, след като Италия и Малта отказаха да приемат плавателния съд в пристанищата си.

„Испания не може да направи нищо извън правилата“, заяви говорителката на правителството Исабел Чела след среща на кабинета, предаде AFP.

„Испания ще подходи абсолютно нормално, както Европа обикновено работи“, добави тя в отговор на въпрос на журналист относно дали правителство ще спази установените правила спрямо хората на кора.

Всеки мигрант „ще разбере дали ще получи статус на бежанец, ако той е икономически мигрант и особено ако е виновен за различен вид престъпления в страната си ще бъде експулсиран веднага“, заяви тя.

Веднъж на територията на ЕС мигрантите могат да кандидатстват за убежище в първата страна членка на ЕС, в която влязат. Ако това молбата им бъде отхвърлена те трябва да се върнат в родната си страна.

Чела подчерта, че приоритет на Испания е „уважението на човешкото достойнство и права“, като това е препратка към решението на испанското правителство да премахне бодливата тел по оградата на границата на Сеута и Мелия в северната част на Мароко.

Тя също така обяви, че Испания ще отмени закона ограничаващ достъпа на имигранти до спешната помощ в страната.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес