Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И новият Европейски парламент избра Роберта Мецола за свой председател

16 юли 2024, 13:32 часа • 1131 прочитания

Досегашният председател на Европейския парламент Роберта Мецола ще продължи да ръководи законодателния орган на Европейския съюз. Това решиха членовете на ЕП на първото си заседание след изборите, проведено на 16 юли.

Абсолютно мнозинство

Роберта Мецола от Малта, която е член на Европейската народна партия (ЕНП), получи 562 гласа от общо 699 гласували. Другият кандидат - Ирене Монтеро от "Левицата" - събра само 61.

Невалидните бюлетини бяха 76, а действителните - 623.

В последния момент преди крайния срок - вчера (15 юли) - беше подадена номинацията на Ирене Монтеро от испанската партия "Подемос".

Мандатът на председателя на Европейския парламент е две години и половина.

Председателят се ползва с широк спектър от изпълнителни и представителни правомощия, обхващащи всички правомощия, необходими за ръководене на дейността на ЕП и за осигуряване на нейното правилно протичане.

Какво обеща Мецола?

След избирането си Мецола обеща политика за младите хора, за семействата, за фермерите и работещите в промишлеността. Обеща "да направим Европа по-добра, отколкото досега, като създадем нова рамка за сигурност и отбрана, като се преборим с апетитите на диктатори около нас, с предизвикателствата. Като запазим и съхраним мира. Ще направим Европа по-добра, като я направим по-конкурентоспособна, като разширим единния пазар, създадем повече работни места, сключим глобални търговски споразумения, като създадем реални възможности за промишлеността. Това ще ни даде по-добри възможности за образование и издигане в нашите общности. Ще намалим излишната бюрокрация. Ще предложим реални решения за климата. Ще направим Европа по-добра, като решим въпроса с миграцията". Освен това Мецола добави, че ще се спазва върховенството на закона.

Още: Партиите на Орбан и Льо Пен сформираха третата най-голяма група в ЕП

Как се избира председател на ЕП?

Кандидатите за председател могат да бъдат издигнати от политическа група или от група членове на ЕП, достигащи ниския праг - т.е. 1/20 от евродепутатите. Преди гласуването кандидатите разполагат с 5 минути за кратко изявление. В своите пет минути Мецола заяви, че е нужен "силен Европейски парламент за силен Съюз" - заради предизвикателствата, пред които е изправен блокът. Тя призова за солидно лидерство не само при прокарването на закони, но и при преговорите с другите институции.

Тайното гласуване изисква абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, т.е. 50 % плюс един. Празни или невалидни бюлетини не се вземат предвид.

Снимка: European Union 2024

Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати на втори тур, при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не бъде избран след три гласувания, двамата кандидати, получили най-много гласове, участват в четвърти и последен вот, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

Другите постове в ЕС

Урсула фон дер Лайен ще остане председател на Европейската комисия и след конституирането на новия парламент - нейната група Европейска народна партия (ЕНП) отново е първа политическа сила.

Бившият португалски социалистически премиер Антонио Коща ще е председател на Европейския съвет, като така ще наследи Шарл Мишел.

Естонският премиер Кая Калас, която вчера подаде оставка в Талин, ще поеме европейската дипломация - тя ще е върховен представител по външна политика и сигурността, наследявайки Жозеп Борел.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес