Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Хитлер не бе канен на конференцията в Техеран: Още за отсъствието на Русия от срещата в Швейцария

15 юни 2024, 14:05 часа • 8976 прочитания

За да бъде поканен диктаторът Владимир Путин на срещата на върха в Швейцария, посветена на мира в Украйна, трябва да са налице определени условия. Дотогава няма как Путин да получи покана. По аналогичен начин и Адолф Хитлер не бе поканен на Техеранската конференция (конференцията в иранската столица през 1943 г., на която присъстват трите съюзни държави САЩ, Великобритания и СССР, посветена на мира - едно от големите дипломатически събития по време на Втората световна война. На тази среща Рузвелт, Чърчил и Сталин обсъждат въпроси от тактически характер и визията за това как трябва да бъде изграден следвоенният свят - бел.ред.). Този коментар относно факта, че Русия не бе поканена на започналата днес среща на върха в луксозния курорт Бургенщок в Швейцария, направи украинският политически анализатор Тарас Загородни.

"И Хитлер не беше поканен на Техеранската конференция. Той беше "поканен" вече чак от Нюрнбергския трибунал, след като Германия капитулира. Така че, за да поканим Путин, трябва да има определени условия", отбеляза Загородни в интервю за изданието "Главред".

Експертът припомни, че мирният план на Зеленски, който ще се обсъжда днес и утре в Швейцария, беше гласуван в ООН и подкрепен от 140 държави. В Швейцария обаче засега ще бъдат разгледани само първите три точки от този план.

Още: Ултиматумът на Путин е толкова нереалистичен и странен, че ще има обратен ефект: Американски дипломат 

Експертът отбеляза, че първоначално е бил скептичен по отношение на срещата на върха. След като обаче Русия и Китай започнаха активно да се опитват да я саботират дори още преди тя да се е състояла, "разбрах, че тя вече носи дивиденти на Украйна", добави експертът. Той обърна внимание на факта, че Русия и Китай са изключително "нервни" от срещата. "Явно разбират дългосрочните последици от тази среща на върха. Защото в края на краищата се оказва, че който не отиде на тази среща, подкрепя войната. И затова Китай, който твърди, че е за мир, се оказа в много неприятна ситуация", каза Загородни.

Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

"Истерията на Китай и Русия е показателна - едната се опитва да попречи на други държави да се явят на срещата в Швейцария, а другата нервничи и събира лидери на други държави на своя отделна среща. Това означава, че срещата на върха в Швейцария е по-сериозна, отколкото смятаме. Ако това беше безсмислено събитие, Русия и Китай нямаше да вдигат толкова шум", заключава Тарас Загородни.

"План Б" за мир в Украйна: Китай с фин бойкот на срещата в Швейцария

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес