Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Естония експулсира руския посланик, след като Москва изгони нейния

23 януари 2023, 14:38 часа
Реклама

Естония експулсира руския посланик Владимир Липаев от страната, съобщи естонското външно министерство. Липаев трябва да напусне Естония до 7 февруари.

По-рано днес Русия изгони посланика на Естония Маргус Лайдре и понижи нивото на дипломатическите отношения в отговор на съкращаването на руското посолство в Талин.

Още: Русия прекратява дипломатическите отношения с Естония, експулсира посланика й

"Придържаме се към принципа на равнопоставеност в отношенията с Русия, което означава, че руският посланик ще напусне едновременно с естонския посланик от Русия", заяви естонското външно министерство в изявление в Twitter.

В навечерието на срещата руското външно министерство обяви ограничаването на дипломатическите отношения с Естония до нивото на временно изпълняващ длъжността шарже д'афер. Естонският посланик Маргус Лайдре трябва да напусне Русия до 7 февруари 2023 г.

В началото на януари Естония поиска да съкрати наполовина персонала на руското посолство, за да "постигне паритет или равнопоставеност в броя на длъжностите". На 18 януари руското посолство временно спря да приема молби за отказ от гражданство. На 20 януари руското посолство в Талин заяви, че Естония възпрепятства консулските услуги за руснаците, живеещи в страната.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес