Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Грозев е участвал в затворническата размяна: Разказа за Навални и за подменения списък (ВИДЕО)

04 август 2024, 14:55 часа • 5059 прочитания

Списъкът на политическите затворници, които бяха освободени от руските затвори в рамките на безпрецедентната размяна между Москва и Запада, първоначално се е различавал от този, който в крайна сметка беше приет. Това заяви в интервю за руската служба на BBC българският разследващ журналист Христо Грозев, включен в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия и издирван от местното МВР.

Грозев, който е ключова част от екипа на разследващата медия Bellingcat, е участвал в подготовката на размяната, осъществена на 1 август в Анкара.

Припомняме, че диктаторът Владимир Путин пусна най-големия опозиционер на режима му, останал жив - Владимир Кара-Мурза, а също така Иля Яшин, американския журналист Еван Гершкович, бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, журналистката от "Свободна Европа" Алсу Курмашева и др. - общо 16 затворници. В обратна посока поеха 8 души, както и две деца - на руските шпиони Дулцеви, които излежаваха присъди в Словения.

Още: Децата на освободени шпиони на Кремъл не знаели, че са руснаци, нито кой е Путин (ВИДЕО)

Разликата в списъците

Христо Грозев ракзаза, че първоначалният списък за размяна е включвал руския журналист от вестник "Комерсант" Иван Сафронов, който е осъден на 22 години по обвинение в държавна измяна.

Според българския журналист Москва, чрез "неофициален канал за комуникация", е предложила да замени Сафронов с германския гражданин Демури (Дитер) Воронин. Той също е обвинен в държавна измяна, фигурираща в един от епизодите на делото "Сафронов" - твърди се, че журналистът е можел да му предаде файлове с класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество на Русия с няколко държави. Воронин бе осъден на 13 години затвор. В крайна сметка той беше пуснат на свобода от режима в Кремъл.

В същото време, според Грозев, германските власти не са знаели нищо за Демури Воронин. Руската служба на BBC е поискала коментар от германските власти и все още очаква отговор.

Още: Еван Гершкович със смело предложение към Путин минути преди да бъде освободен (ВИДЕО)

Медията, заедно с изданието "Проект", признато за нежелана организация от руските власти, установи по-рано, че наказателното дело срещу Сафронов е пряко свързано с неговата журналистическа дейност. Информацията, за която той е обвинен, че е предал на Воронин, е била обществено достояние.

Списък върху салфетка

Първият списък на руски затворници, които биха могли да бъдат включени в размяна между Русия, САЩ и Германия, е написан от Христо Грозев на салфетка по време на среща във Виена с представителя на Държавния департамент на САЩ за освобождаване на заложници Роджър Карстенс. В крайна сметка не всички от посочените лица са освободени.

Снимка: Getty Images

"Времената се промениха. Някои от хората, които са били на тази салфетка, са били освободени или са избягали, други по-късно са били арестувани, а някои, които са били включени, сега не ги виждаме в списъка. А това означава, че руската страна е отказала да ги освободи", обяснява Грозев.

Още: След размяната: Стана ясно къде е най-големият жив опозиционер на Путин (ВИДЕО)

През последните шест месеца журналистът не е получавал информация за преговорите и поради това не знае обстоятелствата, при които списъкът е бил променен.

Според него в първоначалния списък са били включени също бившият московски общински съветник Алексей Горинов (осъден на 7 години затвор в наказателна колония от общ тип за разпространение на "военни фалшификати") и бившият технически директор на канала "Навални LIVE" Даниил Холодни (осъден на 8 години затвор в наказателна колония от общ тип за екстремизъм).

Според Грозев адвокатите на Алексей Навални също са били предложени за списъците за размяна. Нито един от тях не е попаднал в окончателния вариант.

Още: Христо Грозев: Русия страда от раздор и вътрешно разделение

Можеше ли Навални да бъде разменен, ако бе жив?

Навални почина на 16 февруари 2024 г. в наказателна колония в Харп, близо до Полярния кръг. След смъртта му се заговори, че се е обсъждала размяна на затворници, включително с неговото име.

Самият Грозев участваше дейно в каузата на Алексей Навални, като му помогна да разкрие хората от руските служби, които го отровиха по време на вътрешен полет в Русия през лятото на 2020 г. Българският журналист участваше и в документалния филм "Навални", който спечели "Оскар".

Христо Грозев заяви, че не може да си представи ситуация, "в която Навални случайно да е починал няколко седмици преди размяната". "Теоретично е възможно Путин да не е искал това, но да не е успял да предаде новото си решение, което да замени заповедта за убийството му (на Навални). Това е възможно. Хора, близки до Кремъл, казват, че често се случва Путин да не дава достатъчно ясни инструкции и определен намек може да бъде възприет неправилно", казва Грозев в интервюто.

В отговор на въпрос как напредва разследването на смъртта на Навални, журналистът заяви, че за него отговаря началникът на следствения отдел на Фонда за борба с корупцията (обявен за екстремистка организация в Русия) Мария Певчих и той ще помага "при необходимост".

Още: "Бях сигурен, че ще умра": Сълзи от радост и първи реакции след затворническата размяна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Грозев допълни, че сега е станало много по-трудно да се проведе такова разследване, отколкото през 2020 г., когато бе отровен Навални, защото "ФСБ вече знае как търсим информация - те започнаха не само да крият, но и да подменят информацията". Затова и той, и отделът на Певчих сега са много по-предпазливи по отношение на всякакви данни.

Прогноза на Христо Грозев: Ще има нова размяна

Според Грозев руският политик Иля Яшин не е искал да бъде освободен от затвора и да напусне страната и "очевидно" е бил добавен в списъка за размяна от Русия.

Българският журналист предполага, че ще има нова размяна на затворници между Русия и западните страни. Според него има затворени хора за нов обмен както в Русия, така и на Запад.

Още: Размяна: Путин пусна най-важния политически затворник, останал след Навални

"Има очевидна (руска) терористична кампания, която се подготвя и чиито представители вече са арестувани, а някои са заминали и не са арестувани в Европа. Но съм сигурен, че ще има още арести", каза той.

В същото време Грозев не е сигурен, че сред арестуваните на Запад може да се появи фигура на нивото на агента на ФСБ Вадим Красиков, за когото се смята, че е лично познат на Путин и чието освобождаване е изиграло особена роля за руския диктатор. Красиков излежаваше доживотна присъда в Германия за убийството на чеченски полеви командир насред Берлин.

"Но процесът на преговори се е доказал и ще има втора размяна", каза все пак Грозев.

Още: Убиецът Вадим Красиков е на свобода: Путин бил готов на всичко, за да си го върне? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес