Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди протестират срещу конституционната реформа в Италия

13 ноември 2016, 07:50 часа • 1537 прочитания

Хиляди поддръжници на десните политически сили излязоха на демонстрации в Италия броени седмици преди провеждането на важния за страната референдум, който цели промени в конституцията на страната и може да доведе до излизане на Италия от ЕС.

Във Флоренция хиляди протестиращи от цялата страна се събраха, за да се обявят срещу референдума, който ще се проведе на 4 декември, пише в. "Франкфурт алгемайне цайтунг". Конституционната реформа, която е заложена в него, цели да опрости двукамарната система в Италия и да я направи по-ефективна.

Това ще стане чрез ограничаване на властта на Сената като горна камара, което според министър-председателя Матео Ренци ще спести пари и ще направи прокарването на закони много по-лесно. Промените предвиждат и намаляване броя на членовете на горната камара от 315 до 100. Това ще означава, че редица важни въпроси от национално, а не само местно ниво, ще бъдат решавани от долната камара и в нея ще бъде концентрирана основната власт, отбелязва БГНЕС.

Резултатът от референдума е важен за страната и за Европа, защото според някои анализатори той може да доведе до дестабилизация в държавата, да разпали антиевропейски настроения и да повдигне въпроса относно желанието на Италия да остане в Европейския съюз. Освен това Ренци обяви, че ако народът гласува „против” промените, той ще подаде своята оставка.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес