Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харвардски историк: Прекратяване на огъня не би означавало победа за Украйна

19 юни 2024, 00:42 часа

Дори ако военните действия в Украйна приключат скоро, това не би означавало край на войната, а само нейното отлагане за няколко години. Това смята един от най-популярните и влиятелни американски и украински историци и ръководител на Украинския изследователски институт в Харвардския университет професор Сергий Плохи, цитиран от Укринформ.

Реклама

Още: План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

"Това е ключова парадигма, която съществува. Светът се е променил от май 1945 година. Той стана ядрен, правилата на играта и разбирането за победа са се променили. Бих желал да привлека вниманието към края на Студената война, която определено бе спечелена от САЩ и техните съюзници. И, разбира се, Съветският съюз я загуби. Това е различно разбиране за победа от това, което асоциираме с май 1945 година. Трябва да вземем предвид какво може и не може да бъде победа", посочи Плохи.

Още: Кремъл призна: Украинските военни са свалили разузнавателен самолет А-50У

Според професора победата е многопластов феномен и през последния век е имало множество различни модели на победа и на загуба. "Ключът обаче – както за победата, така и за загубата – е това, което се случва на бойното поле. Не бива да има илюзии, че ако нещо не върви добре на бойното поле, срещата на високо равнище в Швейцария внезапно ще го коригира. Дипломатите очертават резултатите от това, което военните са постигнали или загубили на фронта", каза историкът.

Още: Лукашенко губи контрол над беларуската армия и си подготвя резиденция в Русия: Командирът на беларуския полк във ВСУ (ВИДЕО)

По думите на професор Плохи победата за Украйна ще бъде свързана със запазването на нацията, държавата, идентичността и свободата на избор, пише БТА. "В условията, когато не само независимостта на Украйна, но и самото съществуване на държавата Украйна, на украинската нация, се превърна в обект на агресия и този въпрос не е окончателно решен, запазването на нацията, на държавата, на идентичността и на свободата на избор е съществената част. Ето как трябва да разглеждаме победата. Компромис по който и да е от тези ключови елементи би бил... поражение. Компромисът по неща, които не засягат основните цели, е вероятен. Възможно е това да не е мирът, който искаме. Или може би няма да се случи сега, не веднага. Но това би била един вид победа", подчерта историкът.

Още: Около 400 руски войници са в капан в химическия завод във Волчанск, масово се предават (ВИДЕА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес