Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Харпия": Русия има нов дрон с голям обсег и с китайски двигател

13 септември 2024, 14:45 часа • 1810 прочитания

Миналата година Русия е започнала да произвежда нов атакуващ дрон с голям обсег, наречен Garpiya-A1 ("Харпия"). За него Москва използва китайски двигатели и части. Това съобщи агенция Reuters, като се позова на два източника от европейска разузнавателна агенция и на документи, с които се е запознала.

Разузнавателните данни включват договор за производство на новия дрон, фирмена кореспонденция относно производствения процес и финансови документи. Те сочат, че ИЕМЗ "Купол" - дъщерно дружество на руския държавен оръжеен производител "Алмаз-Антей" - е произвело над 2500 броя „Харпия“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

За съществуването на нов руски дрон, включващ китайска технология, не е съобщавано преди. Двете компании пазят мълчание и сега. Руското министерство на отбраната - също.

Китайското външно министерство е коментирало пред Reuters, че Пекин строго контролира износа на изделия с потенциално военно приложение, включително безпилотни самолети. "Що се отнася до украинската криза, Китай винаги се е ангажирал да насърчава мирните преговори и политическото уреждане“, гласи позицията и се добавя, че няма международни ограничения върху търговията на Китай с Русия.

Още: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО)

Дронът вече е причинявал жертви в Украйна?

Двамата източници от разузнаването заявяват пред Reuters, че „Харпия“ е бил използван срещу военни и граждански цели в Украйна, като е причинил щети на критичната инфраструктура, а също цивилни и военни жертви.

Източниците са дали на агенцията снимки от Украйна, на които се виждали останките на „Харпия“, без да предоставят повече подробности. От Reuters пишат, че са намерили информация, която потвърждава това заключение, но пък не са успели да потвърдят изображенията по независим път.

"Ако това се случва, то може да означава, че Русия вече може да разчита повече на вътрешни разработки, както и очевидно на Китай, тъй като и двете страни в тази война зависят от много китайски компоненти за производството на дронове“, казва Самуел Бендет - старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност. Той посочва, че така Москва може да стане по-малко зависима от Иран, който я снабдява с дронове "Шахед" от доста дълго време.

Още: Териториални спорове: Русия върви по тънък лед в отношенията с Иран

"Харпия" е подобен на "Шахед": какъв е обсегът му?

"Харпия" много прилича на "Шахед", но има няколко отличителни черти, включително уникална перка и двигатели Limbach L-550 E. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местна фирма - Xiamen Limbach.

От Reuters са разгледали договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г., между руското министерство на отбраната и ИЕМЗ "Купол" за разработване на завод за производство на безпилотни самолети. Източниците от разузнаването твърдят, че бивша циментова фабрика, намираща се в Ижевск в Западна Русия, която е закупена от "Купол" през 2020 г., се използва за производството на дронове.

Прототип на "Харпия" е пуснат в експлоатация през първата половина на 2023 г., става ясно от съобщенията на компанията. През втората половина на същата година производството достига няколкостотин броя, а през първите 6 месеца на 2024 г. се увеличава повече от два пъти до около 2000 броя.

Самуел Бендет, който е анализатор в областта на отбраната, заяви, че 2500 дрона годишно биха представлявали значителна част от руското производство.

Корпоративни документи от второто тримесечие на 2023 г. показват, че доставчикът "ТСК Вектор" е закупил части от китайски компании, които да бъдат сглобени на площадката на "Купол". Цели 800 китайски двигателя също е трябвало да бъдат доставени в новия завод, където производствената линия е трябвало да бъде готова до края на тримесечието.

Още: Bloomberg: Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО)

Според договора за производство между "Купол" и руското министерство на отбраната "Харпия" има тегло при излитане под 300 кг и максимален обсег от 1500 км - приблизително подобен на иранските безпилотни самолети "Шахед-136".

Китайската намеса

Трети документ, прегледан от агенцията, показва актуализация на състоянието на доставките между посредника "ТСК Вектор" и производителя "Купол", датирана през първото тримесечие на 2024 г. Тя описва поръчка за 100 оси, карбуратори и други части за двигатели Limbach, доставени от две други китайски компании - Juhang Aviation Technology и Redlepus Vector Industries, и двете със седалище в Шънджън.

Juhang през февруари беше поставена под британски санкции, а през май - под санкции на САЩ.

Още: ДПА: Русия е готвела саботаж във военновъздушната база на НАТО в Гайленкирхен

Митническите данни, получени от търговския доставчик, който регистрира и събира информацията, показват, че от април 2022 г. до декември 2023 г. "ТСК Вектор" е внесла стоки на стойност 36,3 млн. долара от китайската Juhang Aviation Technology и 6,2 млн. долара от Redlepus TSK Vector Industrial Shenzhen.

Стоките са включвали самолетни двигатели, транзистори, електронни модули, съединители, щепсели и контакти, резервни части и компоненти, повечето от които са маркирани като "за общо гражданско предназначение", "за общо промишлено предназначение", "за общо гражданско ползване".

Още: НАТО осъди нарушаването на въздушното пространство на Латвия и Румъния от руски дронове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес