Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Харчат повече за кучето, отколкото за персонала": Осъдиха членове на едно от най-заможните семейства във Великобритания

21 юни 2024, 23:15 часа

Четирима членове на семейство Хиндуджа - едно от най-могъщите в Индия и Обединеното кралство - бяха оправдани от швейцарски съд за трафик на хора. Те обаче бяха осъдени на тежки присъди от 4 или повече години затвор за експлоатация на индийския персонал във вилата им, предаде АФП.

Реклама

Бащата Пракаш Хиндуджа (78 г.) и съпругата му Камал (75 г.) бяха осъдени на 4 години и 6 месеца затвор, а синът им Аджай (56 г.) и снахата Намрата (50 г.) получиха 4-годишни присъди, съобщи председателят на съда в Женева в отсъствието на четиримата подсъдими. Те бяха признати за виновни по-специално за "лихварство по занятие", тъй като са използвали слабостта на служителите си, на които са плащали далеч под това, на което има право един домашен работник в Швейцария.

Още: Екоактивисти се опитаха да съсипят Стоунхендж (ВИДЕО)

Четиримата обаче бяха оправдани по най-тежкото обвинение - за трафик на хора. След произнасянето на присъдата първият прокурор, Ив Бертоса, призова за арест и задържане на неприсъстващите. Защитата твърди, че няма опасност да се укрият, тъй като Камал Хиндуджа е в болница в Монако с животозастрашаваща прогноза. Синът и снахата отишли да се присъединят към съпруга при г-жа Хиндуджа.

Двете визии за съдбата на тези служители се сблъскаха челно по време на съдебния процес срещу това семейство, което според Sunday Times тази година е най-богатото в Обединеното кралство с 37 млрд. паунда. Forbes оценява състоянието им на 20 милиарда долара.

Още: Цените на жилищата във Великобритания отново тръгнаха нагоре

Въпреки тайното извънсъдебно споразумение, постигнато по време на процеса с тримата служители, които съдиха семейство Хиндуджа, съдилищата в Женева не прекратиха делото.

В заключителните си аргументи Ив Бертоса обвини семейството, че са "направили всичко това, за да спестят пари". "В това семейство харчат повече за кучето, отколкото за домашния персонал", каза той. Защитата, от друга страна, разкритикува "едно изумително обвинение". Адвокатът е посочил недостатъци в делото на прокуратурата, по-специално това, че тя не е споменала плащанията в натура в допълнение към заплатите в брой. Според защитата тримата ищци не са били изолирани и са могли да напуснат вилата, предава БГНЕС.

Още: Великобритания одобри съдебен иск срещу Google на стойност 13 млрд. паунда

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес